Искат разрешение за туризъм от Турция към България

Голяма част от туристите, пренощували в Пловдив, са турски граждани

Искат разрешение за туризъм от Турция към България | StandartNews.com

Министърът на туризма Марияна Николова обяви пред репортери в Пловдив, че вече е провела разговори с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов да се анализира обстановката и при възможност да се разреши туризмът от Турция към България. Тя очаква до средата на август да има яснота за това как турските туристи ще посещават страната ни. Изявлението бе направено след среща с кмета на града Здравко Димитров и заместник-кмета за "Култура, археология и туризъм" Пламен Панов.

Статистиката показва, че голяма част от туристите, пренощували в Пловдив, са турски граждани. От началото на годината до 1-ви август пренощувалите лица в Пловдивска област са повече от 155 000, от тях българите са най-много - близо 137 000, след Турция с 3760, а след нея са Гърция с 2641, Германия с 1566 и Италия с 1311.

Секторът преминава през един много труден период и резултатите никак не са добри Ние трябва да развиваме туризма в Пловдив, защото културата и историята в Пловдив е забележителна, посочи Николова.

По думите ѝ е от ключово значение да се популяризират възможностите за разнообразен туристически продукт и да не се набляга само на зимен и морски туризъм, но и на другите нишови продукти. Николова подчерта, че от значение е това, че миналата година Пловдив бе Европейска столица на културата и има голяма възможност да се надгради това, което е направено.

Според нея Пловдив е постигнал завидни туристически резултати, като подчерта, че това е най-засегнатия бранш в световен мащаб. Между 30 и 40 на сто е спадът на туристи в Пловдив и 60 на сто за цялата страна.

След срещата министър Николова ще посети Централната трибуна на Римския стадион, като отбеляза, че тези находки трябва да са достъпни за всички граждани и ще направи всичко възможно да се решат административните спънки, за да стане това факт. Тя ще направи и случайна проверка в един от хотелите на Пловдив, за да се запознае как се спазват епидемичните мерки.

На срещата присъстваха и представители на браншовите организация. По време на разговорите са били набелязани приоритетите за този важен отрасъл за региона и Пловдив.

По думите на кмета на Пловдив градът разчита много на туризма, но заради пандемията тази година се отчитат резултати под очакванията.

Министърът подчерта също, че се търсят нови форми за привличане на повече български и чуждестранни туристи с иновативни средства за популяризиране на по- малко познати забележителности с активното участие на екскурзоводите.

По дипломатически път и в партньорство с Министерството на здравеопазването се прави необходимото за улесняване достъпа на посетители от Турция, Молдова, Беларус, Великобритания, Израел, Русия и други държави, за които има все още ограничения от наша или тяхна страна. Това ще улесни подготовката на новия зимен сезон и сезон Лято 2021, заключи вицепремиерът Николова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай