Искат президент и премиер на дебата за F-16

Корнелия Нинова и Веселин Марешки отправиха исканията от трибуната на НС

Искат президент и премиер на дебата за F-16 | StandartNews.com

Настояваме премиерът Бойко Борисов да дойде на дебатите за F-16 и да каже кой го е упълномощил да поема ангажимента самолетите да се платят накуп, заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Народното събрание заседава и дебатира второто четене на сделката за изтребителите.

„Настояваме от БСП за България да поканим в парламента министър-председателя Бойко Борисов. Ще ратифицират един ключов договор, сложен договор от военнотехническа и финансово-икономическа гледна точка. За военнотехническата експертиза ще говорят експертите. Вчера министър-председателят направи едно скандално изказване, признание. Ако не сте го чули, Бойко Борисов каза, че той лично е настоял да се плати веднага“, каза още Нинова.

„Искаме да дойде в Народно събрание да заяви това тук пред нас, както и да отговаря на въпроси кой го е упълномощил да поема такива ангажименти. Това може би означава, че американската страна не е искала това“, заяви Нинова.

Лидерът на БСП попита още премиерът Бойко Борисов защо се налага парламентът да актуализира бюджета и правителството да взима заем. „Очевидно парите на са от борба със сивата икономика и от контрабандата. Отговорността лежи в раменете на министър-председателя, особено за това скандално изказване за еднолично решение да се плати сделката сега и веднага накуп“, подчерта Нинова.

Председателстващият Емил Христов посочи, че в зала е ресорният по точката вицепремиер Красимир Каракачанов и увери, че все пак министър-председателят ще бъде уведомен за искането на БСП.

„Българските родолюбци“ настоява  пък президентът Румен Радев да присъства на дебата за F-16. Това обяви Веселин Марешки от парламентарната трибуна. Той посочи, че като върховен главнокомандващ Въоръжените сили е необходимо държавният глава да присъства на този дебат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай