Искаме пари от пакета „Юнкер" за интерконекторни връзки и саниране на панелките

Искаме пари от пакета „Юнкер" за интерконекторни връзки и саниране на панелките | StandartNews.com

Стара Загора. Ние вече сме изпратили няколко по-общи предложения за проекти, които да бъдат финансиран от т.н. пакет „Юнкер", но вероятно ще трябва ги стесним и конкретизираме. Това заяви вицпремиерът Меглена Кунева, лидер на една от партиите в управляващата коалиция – ДБГ, в Стара Загора. Тя бе тук, за да поздрави младите хора от партията, който първи в страната учредиха клуб на младите реформатори. Той щял да бъде отворен и за останалите партньори в блока.

Кунева припомни, че пакетът „Юнкер" включва 315 млрд. евро свежи, бързи пари, който щели да поставят на изключително изпитание капацитета и инвестиционния климат на всяка страна в ЕС.

„Европейската комисия ще финансира рискови за наиционалните икономика проекти, би подкрепила да речем изграждането на оптична мрежа в Пиринеите, а не в Париж, където всеки би инвестирал", даде пример вицепремиреът. Според нея България най-вероятно щяла да се спре на проекти за изграждане на интерконекторни газови връзки със съседите ила за повишаването на енергийната ефективност на панелките и старите сгради. „Могат да ни одобрят и 10 проекта, могат и да не харесат нито един, най-важното е да привлечем външни, частни инвеститори в тях и да покажем, че всяка вложено евро ще се мултиплицира многократно", добави Кунева.

Тя коментира и хода на съдебната реформа, една от големите амбиции и цели на реформаторите. Това не е бърза, шеметна реформа, но има неща, които можем още сега да направим като правилата за избор на председател на ВКС и на главен съдебен инспектор, който 3-та година се бави в нарушение на всички срокове", посочи вицепремиерът. Според нея съдебната реформа има смисъл само, ако се направи с една единствена цел – да подпомогне и да раздвижи икономиката.

Тя коментира и назначаването на 5-те областни управители от Реформаторския блок, от които няма нито един от ДБГ. Това обаче не било повод за напрежение в блока и управляващата коалиция. „Важното е , че дадохме възможност на премиера и правителството да избират, за всяка кандидатура имаше по две предложения", припомни лидерът на „гражданите". Тя обаче не скри разочарованието си, че техният човек за софийски областен управител, млад, енергичен, начетен - завършил Кембридж, е бил пренебрегнат за сметка на по-големия политически опит и рутина на избрания.

„Нямаме решение дали ще продължим оградата на границата с Турция, това не е нарушение на европейските правила, и Гърция има такава", каза още вицепремиерът Кунева. Всичко щяла да зависи от оценката на риска за националната сигурност на България и на Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай