Искаме обяснения от Лондон за карантината на българи

Черноморското крайбрежие е на практика зона свободна от Ковид-19, пише в нота на посолството ни в Лондон

Искаме обяснения от Лондон за карантината на българи | StandartNews.com

Нота с искане за обяснение до британското правителство защо страната ни е изключена от списъка с държави, за които отпада карантината при пристигане в Обединеното кралство от 10 юли, отправи посолството ни в Лондон по нареждане на външния министър Екатерина Захариева. Това съобщи Външно министерство. Протестът идва на фона на двойния стандарт, който проявяват англичаните спрямо нас. Преди ден стана ясно, че бащата на британския премиер Борис Джонсън е минал именно през България, за да стигне по-бързо до вилата си в Гърция.

Захариева е разговаряла и със заместник-министъра на външните работи с ресор Европа и Америка Уенди Мортън, от която е поискала също мотиви за това решение.

С нотата посолството ни в Лондон търси разяснение за критериите, върху които се основава решението на Великобритания, тъй като други държави, включени в списъка, имат по-голяма заболеваемост от България.  Посолството подчертава, че нашата държава е сред тези с най-ниски нива на разпространение на вируса.

„Навременните и ефективни мерки срещу разпространението на вируса в България доведоха до само 2 281 активни случая“, подчертават от посолството. Черноморското крайбрежие е на практика зона свободна от Ковид-19, която вече е привлякла хиляди туристи от над 35 държави това лято, пише още в нотата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай