Искаме авансово до 300 млн. от бъдещия бюджет на ЕС

Парите ще са за възстановяване от кризата, каза Томислав Дончев

Искаме авансово до 300 млн. от бъдещия бюджет на ЕС | StandartNews.com

Искане към Еврокомисията подготвя България, в което настояваме да получим авансово средства от бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г. Това да се случи няколко месеца преди да  настъпи новият програмен период,  обяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на инспекцията на изграждането на автомагистрала „Европа“, която направи в компанията на премиера Бойко Борисов.

По думите на Дончев, така може да се помогне за по-лекото излизане на страната ни от кризата. Според вицепремиера, подобен подход може да бъде предложен и от други страни членки.

„Ние предлагаме да се смени европейското законодателство. Парите, които трябва да започнем да харчим от 2021 г., да имаме право да харчим 6-7 месеца по-рано", обясни Дончев.

Става въпрос за сума между 200 и 300 млн. евро, които да могат да бъдат инвестирани в социални антикризисни мерки за подпомагане на хората и бизнеса още тази година.

Вицепремиерът посочи, че е изпратено писмо до Европейската комисия и с искането европейските пари по Програмата за развитие на селските райони да се използват за подпомагане на земеделието при сегашната криза. По негови думи се търси баланс на изразходваните средства между тези от Европа и от държавния бюджет.

Томислав Дончев отбеляза, че за момента предвидените средства за подпомагане на бизнеса са в размер на около 5-6% от БВП, а като се имат предвид и тези, които ще се отпуснат за възстановяването на икономиката, след като пандемията отмине, ще стигнат 10-12% от БВП.

„Като гледам другите държави, изключвам тези, които могат да си печатат пари, останалите работят с подобни пакети", допълни вицепремиерът.

„Целта е да се стигне до най-малките и най-уязвимите, за да им помогнем. Там границата между стопанските показатели и социалната катастрофа е много къса. Готови сме и с други мерки за този момент, когато много страдат. После, когато започне стопанското възстановяване, сме готови да помагаме. Най-страшно е фабриките да затворят врати. После отнема месеци възстановяването на дейността. В средносрочен план белези за развитие има. Индустрията в България имат шанс дори за разширяване в сектори като IT, машиностроене, фармация и всички индустрии, свързани с човешкото здраве", е мнението на Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай