Петък,

Инвеститори наливат 1 млрд. у нас до края на 2020

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Амбициите на Министерството на икономиката са до края на годината да сертифицират, насърчат или да обявят инвестиции на стойност около 1 млрд. лева., заяви днес в парламента шефът на ведомството Лъчезар Борисов.

Конкретните мерки, които ще предприемем по отношение на частните инвестиции, ще бъдат свързани с тяхното ускорено насърчаване, заяви министърът на икономиката.

От началото на годината по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 14 проекта на обща стойност 305,2 млн. лева, като те имат потенциал да разкрият близо 2500 нови работни места. През настоящата седмица предстои сертифицирането на нови четири проекта за производство във Варна, Кърджали, Шумен и София на стойност над 110 млн. лева, предвиждащи създаването на 140 нови работни места. В момента се разглеждат проектните предложения на още 68 компании, съобщи Борисов.

Той отбеляза, че с работодателите са се споразумели, че всички инвеститори трябва да бъдат насърчени и като антикризисна мярка. Посочи, че до края на годината всички инвеститори, имащи право, ще бъдат насърчени и уточни, че става въпрос за 56 предприятия, изпълняващи инвестиционни проекти. Това са инвеститори, стартирали своята работа през последните две години. Мерките ще са за изграждане на прилежаща инфраструктура и за осигуровки, добави Борисов.

Безпрецедентната криза, в която се намираме, трябва да бъде контраатакувана с комплект от рационални мерки. Бюджетният пакет е на стойност 1,162 млрд. лева, 735,5 млн. от които са за социални мерки и 431,4 млн. са за икономически мерки, посочи Борисов.

Извън този пакет има и втори - мерки от еврофондовете, насочени изцяло към инвестиции в икономиката. Това са публични инвестиции под формата на заеми и грантове - финансиране в размер на 1,8 млрд. лева, обясни Борисов.

Министърът обяви, че ще заложат на абсолютна публичност и прозрачност по усвояване на средствата. В Министерството на икономиката ще правим отчет на всеки две седмици, гореща телефонна линия и надзор на дейността заедно с работодателите, заяви той.

Лъчезар Борисов отчете още, че 200 млн. лева, предвидени за финансиране през ББР към търговските банки, ще бъдат пренасочени отново към кеш грантово финансиране на икономиката.

На 17 август ще бъде обявена нова мярка за предоставяне на финансиране на малки и средни предприятия чрез ваучерна схема за улесняване на достъпа им до цифрово ноу-хау. За инициативата са отделени 9 млн. лева, като целта е да бъдат предоставени до края на годината.

Една от важните мерки е ускоряване на работата по съществуващите и вече обявени програми, обяви министър Борисов. Той уточни, че има предвид програмата за микро и малки предприятия, чийто бюджет ще бъде увеличен до 210 млн. лева, като идеята е всяка компания, която има интерес към тази мярка, да има достъп до финансиране.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички