Инспекторати подхващат обществените поръчки

Инспекторати подхващат обществените поръчки | StandartNews.com

При най-малко съмнение за нередности, искам да ме сигнализирате, каза Борисов на министрите

Премиерът Бойко Борисов разпореди инспекторатите в министерствата да направят проверки на обществените поръчки във всяко ведомство. "Искам пълна прозрачност, да бъде изчистено всякакво съмнение относно публичните пари", заяви по време на правителственото заседание министър-председателят, предаде пресслужбата на Министерски съвет. Той поиска от министрите да го сигнализират и при най-малко съмнение за нередности. "Няма да допусна заради финансовия интерес на този или онзи да се дестабилизира държавата", допълни Борисов.

По време на заседанието на кабинета днес министър-председателят заявява на министрите:"И тук да ви уведомя да знаете, днес съм издал заповед всички инспекторати, които проверяват дейността на министерствата, да направят пълни проверки на обществените поръчки във всяко едно министерство – как са провеждани, спазвани ли са процедурите". "Искам пълна прозрачност, да бъде изчистено всякакво съмнение относно публичните пари. В обществото не трябва да остава и сянка на съмнение, че някой се облагодетелства за сметка на държавата", казва Борисов, става ясно от стенограмата на заседанието. И се обръща към членовете на кабинета:"Затова се обръщам към всеки един от вас – знаете какви процедури вървят в министерствата ви. И при най-малко съмнение за нередности, искам да ме сигнализирате. Доверието трудно се гради, лесно се губи. Няма да допусна заради финансовия интерес на този или онзи да се дестабилизира държавата".

По-рано стана ясно, че премиерът е заявил по време на днешното заседание:"Ако не се намери консенсус, ще прекратим концесията за Банско". Той коментира вчерашното решение за спирането на процедурата за разглеждане на доклада на междуведомствената работна група относно концесионния договор за ски зона Банско. "Моята позиция (и вчера с министър Василева като разгледах и се запознах с всичко най-подробно) е да има втори кабинков лифт. Не може с километри да е опашката", казва Борисов. И продължава: "Но в същото време трябва да се направят необходимите крачки, за да се стигне до консенсус, който да реши този въпрос от 2001 г. Сега да не се правят на светии, защото, както в 99% от случаите, са го захванали едни, направили са белите и сега при нас идва да вземем решение.

Затова преценихме – спираме. Ако не може да се намери консенсус, прекратяваме. Ясно ли го обясних?".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай