Индустрията с въпроси и към трима министри

Индустрията с въпроси и към трима министри | StandartNews.com

Дончев, Павлова и Лукарски ще разясняват европрограмите догодина

Трима министри ще отговарят на въпросите на индустрията и бизнеса на форума "Да! На българската икономика", организиран от влиятелния вестник "Стандарт" и най-авторитетната работодателска организация КРИБ.

Вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на регионалното развитие Лиляна Павлова и на икономиката Божидар Лукарски ще участват в дискусията, която ще се проведе на 7 декември 2015 г. в Хотел Маринела София.

Както "Стандарт" вече съобщи вчера, специален участник във форума е вицепрезидентът на Европейската комисия с ресор бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева. Лично от нея бизнесът ще получи отговор на най-щекотливия в момента въпрос - ще бъдат ли пренасочени средства от европейските фондове за подсилване сигурността на Европа.

Крупни индустриалци, собственици и изпълнителни директори на водещи компании, ръководствата на работодателските организации, кметове вече потвърдиха участието си в дискусията. На нея са поканени още представители на законодателната власт, дипломатическия корупс, медиите.

"Стандарт" и КРИБ събират в зала "EFE" на Хотел Маринела София бизнес и власт, за да обсъдят заедно предизвикателствата пред финансовата и икономическа стабилност в ЕС, в частност - и пред България. А също така и възможностите за 2016 г., които дава новият бюджет на Евросъюза. Страната ни ще бъде една от първите държави, в които г-жа Кристалина Георгиева ще представи параметрите за догодина.

Голямата цел на форума е да се набележат конкретни мерки и управленски решения за растеж и стабилност на икономиката ни догодина въпреки трудностите в Европа след терористичните атаки в Париж. Генерален спонсор на дискусията е Общинска банка. Форумът се провежда с подкрепата на Солвей Соди.

"Стандарт" започна да публикува мненията, коментарите и въпросите на бизнеса към Кристалина Георгиева. А също така и към вицепремиера Дончев и министрите Павлова и Лукарски. Всеки от тях ще получи отговор на форума или от страниците на в. "Стандарт".

Туризмът пита за парите за реклама

Какви средства са предвидени в новата ОПРР по туризъм, кой ще е бенефициент по тях и предвидена ли е нова структура за усвояването им, така че да е сигурно, че средствата ще се изразходват целево? Това е основният въпрос на туристическата индустрия към вицепремиера Томислав Дончев и регионалния министър Лиляна Павлова. Браншът се притеснява от факта, че основната сума за реклама на туристическите атракции през първия програмен период не бе усвоена. Средствата от Брюксел бяха в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Бенефициент обаче бе Министерството на туризма, което не успя да усвои тези средства и ги върна в общия бюджет на програмата.

По-бързо със Закона за обществени поръчки

Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите

Работим отлично с ресорното министерство.
Единственото нещо, за което нашият бранш настоява, е по-бързото приемане на Закона за обществени поръчки и в частност наредба, която да регламентира нашата дейност. Бихме искали да направим среща, в която да обсъдим детайлите с Агенцията по обществените поръчки. Затова ще попитаме и финансовия министър Владислав Горанов с писмо, което подготвяме.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай