Имаме потенциал да привлечем по-богати туристи

Имаме потенциал да привлечем по-богати туристи  | StandartNews.com

Министерство на туризма разработва доброволен етикет за качество, който ще отличава висококатегорийните хотели. Този етикет ще позволи на тези хотели да отговарят на международните стандарти за качество.

Това обясни министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от БГНЕС.

"Обсъждаме доброволния етикет за качество още от миналата година, когато е преглеждано какво е правено от министерството. Още тогава е разработена система за създаване на етикет за качество", заяви Анелкова.

По думите и след това е проучен опитът от другите страни за такъв етикет, който да отличава висококатегорийните хотели и ресторанти и затова е доброволен, за да може по преценка на бизнеса той да се въвежда, но да гарантира, че храната, която се консумира на тези места отговаря на Българския държавен стандарт (БДС).

В момента се разработват стъпките, по които да се прави тази сертификация като се ръководят изцяло по кодекса за качество на Световната асоциация по туризъм. Стимулът за тези хотели и ресторанти, чиито услуги ще поскъпнат, да бъдат мотивирани да получат този етикет, защото ще бъдат конкурентни на световните хотели и ресторанти.

"В момента сме на етап да изберем какви да са задължителните условия, които да бъдат включени, за да се дава този етикет за качество", посочи още министър Ангелкова.

Този етикет ще бъде включен като отделна глава или част от Закона за туризма и ще бъде приет подзаконов нормативен акт с критериите, които ще бъдат разписани.

Ангелкова обясни, че един от тези критерии ще бъде използването на български храни и напитки, които се произвеждат по БДС.

Според нея най-голямата ниша, която съществува в момента в сектор "Туризъм", е високата категория туристи, които искаме да привлечем. В момента страната ни е разпозната като дестинация "среден клас" туристи, а имаме потенциал да привлечем по-богати туристи и според министъра имаме шанс до 5-10 г. да се позиционираме и на висококатегорийния пазар.

За тази цел се водят разговори и с висококатегорийни хотелски вериги, които да стъпят на пазара ни, за да имаме припознати световни марки.

Ангелкова заяви още, че за 2015 г. има 4% ръст във висококатегорийните хотели, а до 5 години се работи този процент да стане поне 20%.

Все още не е ясно с колко ще поскъпне услугата, която ще предлагат тези хотеи и ресторанти.

"Тези критерии ще бъдат свързани с обслужването, материалната база, общата програма, която се предлага и т.н.", обясни тя като даде пример, че вече са увеличени изискванията за 4-звездните хотели, а са намалени изискванията за хотели клас "Б".

По думите и най-рано през септември ще има повече конкретика по това свободно етикетиране на хотелите и ресторантьорите.

"Хотелиерите и ресторантьорите предприемат необходимите мерки за набиране на достатъчно персонал за сезона, който се очаква да бъде по-сериозен от предишни години", увери министърът.

Тя заяви, че за последните 10 години туристопотокът към страната ни е нараснал с 40% от 5 млн. през 2005 г. до над 7 млн. души през 2015 г.

"Това е проблем, който достига пик. Предприели сме мерки както от наша страна, така и от страна на бизнеса. Затова и създадохме Съвета за кадрите в туризма. Работим в тясно сътрудничество с Министерство на образованието и Министерство на труда и социалната политика, за да може студентите да работят по 6 месеца", уточни Ангелкова.

Тя обясни също, че се обсъждат възможностите и за внос на кадри от трети страни, но това е по-бавен процес. Според нея не е нужно да се търсят кадри, които са с висше образование за сервитьори и камериерки, например, но е важно да бъдат квалифицирани. За това е важно и да има дуално образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай