Илхан Кючюк за АЛДЕ: Вярват ни, гарант за сигурност сме

Искаме факти и доказателства по "Магнитнски", в ДПС работим за реализирането му

Илхан Кючюк за АЛДЕ: Вярват ни, гарант за сигурност сме | StandartNews.com

„Имам дълга политическа кариера в семейството на АЛДЕ. Бях избиран три пъти за зам.-председател на Алианса. Избирането ми за председател на АЛДЕ е една висока оценка за Движението за права и свободи, която се потвърди”. Това коментира в „Неделята на NOVA” евродепутатът Илхан Кючюк.

"На нас ни вярват и ни се доверяват, защото можем да бъдем щит срещу крайния национализъм, универсален защитник на човешките права и свободи, както и политическа сила, която може да бъде гарант за сигурност в регионален, европейски и световен план", коментира още Кючюк.

Той засегна и санкциите по Закона „Магнитски”.

"Не че се разграничавам от Делян Пеевски, но той никога не е бил член на ДПС. Досега е бил единствено гражданска квота. Да, той участва активно в процесите на ДПС, бидейки и по време на пандемията един от основните хора, които протегнаха ръка в тази кризисна ситуация. Разговорът тук не е за самия Делян Пеевски. Законът "Магнитски" беше създаден по времето на Барак Обама, той има своето приложно поле." Това коментира Илхан Кючюк.

"В някои европейски страни той беше репликиран. Има идея в самия Европейския съюз да бъде създаден такъв акт. Канада, както и Великобритания, имат такъв механизъм. Той трябва да гарантира върховенството на закона. ДПС е за такива цели, ние работим за реализиране на целите на акта "Магнитски". За нас евроатлантическото членство не е брошка, която можем да махаме и слагаме когато си искаме, нито пък глазура, която може да бъде отлюспвана, а е ценностен въпрос. Преди повече от 30 години ни сме взели тази позиция". допълни той.

"ДПС иска факти и доказателства. За ДПС никой не стои над закона, но за да дойдем до разграничаването на който и да било наш член и симпатизант, ние трябва да видим доказателства", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай