Илхан Андай: Готви се правителство на сламени хора, които да откраднат милиони

С дадения на ИТН мандат президентът се отказа от обединението вляво, казва издателят на "24 Родопи"

Илхан Андай: Готви се правителство на сламени хора, които да откраднат милиони | StandartNews.com

* С дадения на ИТН мандат президентът се отказа от обединението вляво, казва издателят на "24 Родопи" ИЛХАН АНДАЙ в специално интервю за "Стандарт"

- Г-н Андай, президентът Румен Радев връчва днес третия мандат за съставяне на правителство – на ИНТ. Изненада ли Ви това решение?

- Мъжкото поведение в политиката изискваше президентът да избере партията, от която е тръгнал.

„Заедно можем“, обявиха от Бузлуджа социалистите в очакване на одобрителен жест от президента Румен Радев. Мотото на събора, белязан от безпрецедентното ляво обединение, тази година бе „Заедно! Началото е Бузлуджа“. „Връщаме се в мача. Ще победим така, както победихме преди 25 години“, заяви бившият президент Георги Първанов. Е, сори, не се връщате в мача!.

Румен Радев и ИТН си подават пасове в последно време и това е поредното разиграване на топката между тях.

На следващи избори не ИТН имат шанс да станат втора политическа партия,  а обединената левица. Жестът днес щеше да даде шанс на БСП да води активен диалог с избирателите – хард, широк спектър, а и такива, които никога не са гласували за БСП, но търсят нещо по-различно. Уви, Радев се оказва против обединението вляво.

Каква е Вашата прогноза? Възможно ли е стабилно правителство при положение, че големите и системни партии ГЕРБ и ДПС заявиха, че кабинет в това Народно събрание няма да е стабилен и успешен и е по-правилно да отидем на избори?

- Най-важното е да отбележим, че от урните на 9 юни излязоха различни послания на по-малката част от българските избиратели, които упражниха правото си на вот за 50-тия парламент, но нито едно от тях не казва България да има „правителство на извънземните“ или „кабинет на „дълбоката държава“.

Защо използвам израза „правителство на извънземните“? Защото избирателят не е поискал да се състави някакъв безпринципен кабинет след пазарлъци зад завесата. Защото политически сили №1, №2 и №3 – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и „Възраждане“, че и четвъртата – ПГ на ДПС, ясно, точно и мотивирано обясниха защо няма смисъл да се губи с третия мандат и да се насрочват вече задължителните за доброто на България предсрочни парламентарни избори в следата на октомври. Защото, когато разумните сили със съответната аритметика в 50-ото Народно събрание казват „Отиваме на избори“, няма смисъл да тестваме нервите на обществото и политически будните граждани с опита на по-скромните сили в парламента, но с афинитет към уйдурмите.

Само чужд разум, разрушителен, би заченал правителство в тази ситуация или „дълбоката държава“. Олигарсите искат публичните финанси и това преливане от бюджета на народа или на Европейския съюз в техните сметки най-лесно би се случило с кабинет от „експерти“, за „спасяване на България“ и прочие пропагандна терминология.

ИТН ще се опита, но не трябва да го прави, защото това ще бъде правителство на порока, на нов звучен шамар към избирателите, които ще бъдат отвратени и отблъснати от избирателните секции и следващия път.

В рамките на две седмици могат да се приемат важните закони и да вървим към избори – това е достойната позиция, а не „Дайте да сглобим нещо, да турим едни сламени хора, да откраднем малко милиони“.

- Вярно ли е, че е имало среща между ИНТ и отцепниците от ДПС около Джевдет Чакъров за съставянето на правителство?

- Не знам. Само Джевдет Чакъров, Рамадан Аталай, Джейхан Ибрямов и секретарката на Доган знаят, никой от останалите независими депутати не е в течение на случващото се. А дали Слави Трифонов и Ахмед Доган си говорят по телефона за кабинет, това може да Lи каже само Доган и секретарката му Биршен, това дори Чакъров и Аталай не знаят.

От три дни Чакъров е в Турция и оттам анонсът е: 50 на сто е шансът да има правителство с мандата на ИТН, ако това не стане ние трябва да свикаме спешно заседание на Централния съвет.

На какво разчитат отцепниците от ДПС? Как изведнъж позицията на отцепниците се промени? Защо те бяха против кабинет на ГЕРБ, а сега са готови да подкрепят кабинет с третия мандат?

- България няма нужда от правителство от този тип, от „кабинет на „дълбоката държава“ пък хич. Голямата полза за ДПС е опцията партийните милионери да се докопат отново до обществените поръчки, а лагерът на Аталай и Чакъров да спечели време, за да може да се опита да привлече достатъчен брой членове на ЦС, за да се осмели да го свика този важен колективен орган. В момента сметките им не излизат.

Шансът България да има правителство в това Народно събрание бе пропилян при гласуването на проекта „Росен Желязков“. Не може  вечерта да имаш гарантирани 127 гласа, а на сутринта да идват Аталай и Чакъров и  да казват „няма да гласуваме“. Без да посочат сериозни аргументи и обратно на говоренето по време  на предизборната кампания. Кой иска да се провали кабинетът на ГЕРБ? „Дълбоката държава ли“?!

Що за кабинет би се получил от ИТН, БСП, „Възраждане”, отцепниците от ДПС и отломките от „Величие”? Имат ли тези партии допирни точки или постовете във властта са по-силни от принципите в политиката и интереса на избирателите?

- Мислех, че последният мандат на Борисов е бил най-лошото за България. Оказа се, че копаем дъното с премиерстването на Кирил Петков, а после и с Денков. Сега с изброените горе, като събиране на някакъв колоритен феситвал, ще продължим да копаем още надолу.

- Къде виждате ПП-ДБ? ДСБ даде нишан, че може да участва в кабинет? Ще се разцепи ли коалицията на „Промяната”?

- Ако се вярва на анонсите на Чакъров, че Доган и Слави могат да организират подкрепа за кабинет с третия мандат, бих добавил, че в разговорите зад параван трябва да се засече и участието на олигарх, които диктува процесите в страната чрез политици в коалицията ПП-ДБ.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай