Неделя,

Икономически спор между север и юг тресе ЕС

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Лидерите на Европейския съюз ще обсъждат днес как да се помогне на страните-членки да се измъкнат от тежката икономическа криза. Разногласия обаче има и те се оформят между северните и южните държави от Съюза. Това призна в интервю за Нова телевизия външният министър Екатерина Захариева. Тя добави, че има сериозен спор и по следващата бюджетна рамка на ЕС.

"Всички признахме, че влизането в кризата бе малко хаотично. Заради това сега работим по коордирането на излизането. Възстановяването на общия пазар и свободата на придвижването са най-важното", заяви министърът.

"Днес лидерите ще дискутират също нещата. Всичко трябва да е поетапно, за да не се получи обратен ефект. Тази инициатива на комисията за излизане е много добра", допълни тя.

"От началото на кризата бяха променени много правила за бюджета. 3,1 милиарда евро бяха насочени за защитни средства, респиратори, тестове. Ние пренасочихме 812 милиона. Обсъждат се икономически мерки, сега ще са много по-трудни", допълни тя.

"Да, имаме убеденост, че скоро ще влезем в чакалнята на еврозоната. Ако трябва да ползвам черен хумор, трябваше да дойде такава криза, че да постигнем това. Зелената сделка също трябва да бъде насочена към излизане от кризата", каза още Захариева.

"Външно министерство от февруари призовава да не се пътува. И да се тръгва само при нужда. 1205 човека са се заявили на спешните ни телефони. 428 чакат да се приберат. Успяхме да репатрираме 2500 човека до момента", каза още тя. В събота ще има полет до Норвегия, където вече има и 80 желаещи.

Покрай мюсюлманските празници ще бъде трудно да се придвижва. Турция също поставя хората от други стани с коронавирус под карантина. Там дори не е в домовете, а в изолирани места.

"Идеята за здравен паспорт в Гърция е интересна. Но лятото няма да бъде възможно да се пътува нормално. Всички бригади за САЩ са отложени до 12 май. Нека младите да следят сайта на американското посолство. Ние не съветваме младите хора да не пътуват. Това е криза, която засяга целия свят", допълни тя.

"Отношенията ни с Турция са добри. С ЕС обаче има проблеми. Всички искат да се спазва споразумението за мигрантите. Кризите в Либия, Йемен и Афганистан бяха дискутирани. Тази Украйна също. Те не са забравени", каза още Захариева.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички