Идват съдбовните дни, които се повтарят на 20 години

Партии изправени пред изпитания

Идват съдбовните дни, които се повтарят на 20 години | StandartNews.com

Юли винаги е нажежавал по червено политическите страсти, засенчвайки горещниците. А за България през 20 години в най-новата ни история в тези дни се случват наистина съдбовни събития. На 24 юли 1990 г. парламентът свали Петър Младенов и положи старта на най-голямата надежда - избора на първия демократичен президент Желю Желев.

21 години по-късно на същата дата Симеон Сакскобургготски положи клетва като първия монарх, станал премиер.

Сега, 20 години след това, отново сме изправени пред промяна. Каква, зависи от следващите пет съдбовни дни, които предстоят на политиците у нас, преди да се завърти рулетката за съставяне на правителство. Те ще покажат дали другото е ново или старо, дали старото си е научило урока и дали новото носи наистина промяна.

Първото изпитание е със старта на 46-ото НС. Точно в 8,30 ч. утре служебният кабинет ще измине разстоянието от "Дондуков" едно до историческата сграда на парламента, за да присъства на клетвата на новите депутати. Силите им по волята на суверена са почти приравнени и предполагат диалог. И излъчване на стабилно правителство. Но ще се случи ли?

За разум ще призове доайенът Мика Зайкова. И за съставяне на кабинет, защото хората се умориха от избори. Същото ще поиска и президентът Румен Радев. Мая Манолова ще вдигне темата за изчегъртването и продължаването на ревизията на Борисов. Христо Иванов ще сложи в центъра на дневния ред оставката на Иван Гешев и създаването на специална комисия за това. БСП ще избяга от темата за провала си на вота с популисткия призив за шоково вдигане на заплати и преизчисляване на пенсиите.

В програмна реч лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ ще очертае границите между промяна и подмяна като основа за рестарт на държавността. Той ще посочи и приоритетите, около които партиите трябва да се обединят, за да започне възстановяването на страната от коронакризата и политическото безвремие.

Най-големите очаквания са насочени към най-голямата партия - "Има такъв народ". От председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов всички чакат стратегията за новото правителство и поведението им в Народното събрание.

То ще стане ясно минути след това - с избора на председател на парламента. Този път той може да не нито така лесен, нито така бърз като се има предвид, че кандидатурата няма да е една. ГЕРБ издигнаха изключената за предателство от Слави Росица Кирова, БСП заложи на Кристиян Вигенин, а "Изправи се.БГ! Ние идваме" - на Татяна Дончева. И макар че Демократична България обяви, че няма претенции за постове в НС, остана усещането, че двете по-малки партии на протеста нямат нищо против да поемат ръководството на законодателната власт, щом изпълнителната ще е в ръцете на ИТН. Но засега най-големи са шансове Ива Митева да седне отново в председателския стол.

Ден по-късно е съдбовното време за съдебната система. След поредния доклад на ЕК, отчел недостатъчен контрол над главния прокурор и лошо функциониране на Висшия съдебен съвет, магистратите от ВСС са подложени на изпитание. В четвъртък те ще гледат искането на правосъдния министър Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на Иван Гешев. Вариантите са три. Първият - да няма кворум и заседанието да се провали. Вторият ВСС да приеме аргументите на министъра, с което да изненада и самия него. Третият е мнозинството, избрало Гешев, да се преповтори, но с грандиозното шоу, което четиримата опозиционери срещу обвинител № 1 с огромно удоволствие ще направят, подкрепени от агитките пред Съдебната палата.

Петък ще е ден за консултации. Ако президентът Радев реши да даде повече време на партиите и да ги извика на "Дондуков" 2 в понеделник, разговорите ще са в парламента. Иначе маратонът от срещи при държавния глава започва още с конституирането на Народното събрание.

Уикендът по традиция е за шоуто на Борисов. Но тъй като Нинова е запазила неделята за себе си, поредните директни излъчвания от централата на ГЕРБ или някоя екопътека може да са в събота.

Неделя ще е най-инфарктният за Корнелия Нинова пленум. Той трябва да направи анализ на изборните резултати и така да ги извърти, че да представи по-малкия брой депутати на партията като голям успех. За да оцелее лидерката, която каза, че оставка не подава. Вътрешната опозиция обаче вече зареди оръжията срещу нея и на "Позитано" 20 се очаква канонада. Още повече, че структурите в страната врят и кипят, защото новата парламентарна група на БСП е само от водачите на листи - парашутистите на Нинова. Тя не уважи дори молбата на социалистите от 25 МИР София да стане депутат от Варна, за да имат и те свой представител в парламента.

Независимо кой как ще понесе политическите горещници, идва понеделник, който по традиция е запазеното време за изненадите на Слави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай