Идея: Вдигат пенсиите с парите от болничните

Това анансира депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев

Идея: Вдигат пенсиите  с парите от болничните | StandartNews.com

Председателят на Контролната комисия на ГЕРБ и ексшеф на парламента Димитър Главчев анонсира нов аргумент защо трябва да се приеме  предложението първия ден от болтничните да не се плаща от работодателя. Според него със спестените пари може да се вдигнат пенсиите.

Той потвърди, че до 20 ноември работна група ще реши дали решението на Коалицияонния съвет ГЕРБ- Обединени партиоти ще прерастне в предложение между първо и второ четене а парламента. Но все още липсва анализа дали голяма част от болничните са за частния секор или за хора, чиито работодател е държавата или публичните й дружества, каза той пред Беновска пита. Ако се окаже, че това е така, то със спестените пари от първия ден на болничните може да се предложи да се увеличи минималната пенсия, която от 1 юли следващата година става 250 лева, заяви Главчев.

Тази идея очевидно също е обсъждана на Коалиционния съвет, тъй като преди ден председателят на НФСБ Валери Симеонов каза, че те настояват твърдо за 300 лева минимална заплата от догодина.  

Над 200 са постъпилите сигнали в Етичната комисия на ГЕРБ срещу членове на партията, заяви още Главчев. Той каза, че сред подадените сигнали няма фрапатни случаи за злоупотреби. Повечето жалби са на местно и битово ниво. Главчев даде пример с представител на местна структура, който бил хванат пиян от полицаите. Протоколът бил изпратен на етичната комисия, но партийният функционер се оправдал, че карала жена му, а той бил спрян на паркинг.

Нормално дясномислещи хора от „Да България“ не подкрепиха Мая Манолова и това е оптимистично, каза още Главчев. Но припомни, че районните кметове на Да България са спечелили със 100- процентовата подкрепа на БСП. Сега е нормално да се питат тези нови кетове дали са щастливи от факта, че са избрани с гласовете на лява партия, добави ексшефът на парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай