И Цветанов се намеси в спора за Венецуела

Днес се видя кои са истинските евроатлантици, коментира от САЩ вторият в ГЕРБ

И Цветанов се намеси в спора за Венецуела | StandartNews.com

Венецуелската война между ГЕРБ и президента Румен Радев отекна чак в САЩ. С пост във Фейсбук своя коментар даде и Цветан Цветанов.

"Решението на Съвета по сигурността при Министерски съвет във връзка със ситуацията във Венецуела още веднъж категорично потвърди евроатлантическата принадлежност на България и солидарността й с позициите на партньорите ни от международната общност", написа Цветанов. И захапа президента Радев, който призова снощи управляващите България да се въздържи от подкрепа на европейската позиция в полза на младия опозиционен лидер Хуан Гуайдо. Днес хората на Радев в Съвета по сигурността гласуваха против признаването на Гуайдо.

ВИЖ ОЩЕ: Венецуела раздели Радев и кабинета (ОБНОВЕНА)

"Документът беше подкрепен от всички членове на Съвета с изключение на представителите на президента, като с това бе даден окончателен отговор на въпроса кои са истинските евроатлантици в българската политика и кои са само на думи", коментира във фейсбук Цветанов. Той е в САЩ за Годишната молитвена закуска с американския президент Доналд Тръмп.

Междувременно Цветанов разговаря със зам.-помощник държавния секретар на САЩ Матю Бойс. Двамата обсъдиха въпроси на двустранното сътрудничество - средата за сигурност в региона, евроатлантическите перспективи пред някои от балканските държави, както и възможностите за разширяване на сътрудничеството в политико-военната област. Именно в този аспект американската страна изрази удовлетворение от наскорошното решение на Народното събрание за предоставяне на мандат на българското правителство за започване на преговори с американската държава за закупуване на изтребителите Ф-16. От американска страна беше препотвърдена високата оценка за българския парламент, изразил подкрепа към Министерския съвет на Република България и Работната група по избора на изтребител, препоръчала започването на преговори за закупуване на Ф-16 за нуждите българските ВВС. България би закупила най-висок клас самолет, гарантиращ геополитическата стратегическа визия на страната през следващите десетилетия. Помощник-държавният секретар Матю Бойс изрази благодарност и подкрепа за правителството и лично на премиера Бойко Борисов в тази насока и изказа благодарност на Цветан Цветанов за активната му парламентарна дейност, съобщи пресцентърът на ГЕРБ.

ВИЖ ОЩЕ - ГЕРБ: Радев да стане президент на Венецуела

Утре Цветанов ще участва в конференция по сигурността в Сената на САЩ, организирана от сенатора-републиканец Джеймс Инхоф.

В четвъртък ще се състои Молитвената закуска. Тази година в делегацията участват и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, депутатите Пламен Нунев (ГЕРБ) и Жельо Бойчев (БСП), зам.-министъра на спорта Ваня Колева и зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай