И Симеонов удари Каракачанов заради ромите

Критикува стратегията на ВМРО, документът не е съгласуван с НФСБ

И Симеонов удари Каракачанов заради ромите | StandartNews.com

Разнобой в малката коалиция предизвика стратегията на Красимир Каракачанов за решаване на ромския въпрос. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви, че документът е преписан от програмата на Фронта, не е съгласуван с него и тенденциозно е насочен само към ромския етнос.

ВИЖ ОЩЕ - Каракачанов: Гетата са развъдник на неграмотност и престъпност

"Не е съгласувано с нас, по-хубаво питайте тях, аз не съм се запознал детайлно", коментира Симеонов.

"Това са заложените неща в програмата на НФСБ и Патриотичния фронт, основните пунктове са образованието, гетата, "деца раждат деца", припомни той.

Изненадващо, бившият ръководител на съвета по етнически въпроси към МС, загърби радикалния си изказ по адрес на ромите. "Това си е тяхна инициатива", дистанцира се бившият вицепремиер. "Едно не ми харесва - че прекалено е насочена и се подчертава, че е срещу циганския етнос. От същите недъзи страдат и хора от българския етнос", критикува още Валери Симеонов. И припомни, че това е причината в програмата на НФСБ този раздел да е озаглавен "отношение към етносите".

ВИЖ ОЩЕ - Планът "Каракачанов" за ромите: Доброволци в гетата

Другият коалиционен партньор - "Атака", реагира по-обрано. Зам.-председателят на НС Явор Нотев каза, че е запознат със стратегията на ВМРО и добави: "Това не са теми, които са чужди на "Атака". И не са от вчера или от днес". Все още партията му обаче няма позиция по тях, както и НФСБ.

Депутати от ГЕРБ погледнаха добронамерено на стратегията. Трябва да има правила, категоричен бе Вежди Рашидов, който даде за пример злоупотреби, които са за сметка на данъкоплатците.

Коментирайки една от предложените от ВМРО мерки - трудовата повинност, Рашидов припомни времето, когато е бил в Строителни войски. Построих Правец, стана от село град, отбеляза депутатът от ГЕРБ. "Няма да има етническо напрежение в България", отсече той, потвърждавайки, че не е притеснен от стратегията.

ВИЖ ОЩЕ - ДПС: ВМРО третира ромите като крепостни

По-рано днес стратегията на Каракачанов бе подложена на остра критика от страна на ДПС. ВМРО третира ромите като крепостни, коментира депутатът Джейхан Ибрямов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай