И Радев се включи в разклащането на Темида

Нареди се до Христо Иванов в ударите по прокуратурата

И Радев се включи в разклащането на Темида | StandartNews.com

Нов залп срещу Темида даде президентът Румен Радев, който по конституция е призван да спазва разделението на властите.

Проблемите в съдебната власт са сред основните причини за кризата на държавността в България, се казва във втората част от проекта за Национален стратегически документ, изготвен от Стратегическия съвет към президента. Акцент в него е атаката срещу прокуратурата и искането главният прокурор да може да се разследва. Документът се появява на фона на продължаващите вече седмица опити на градската десница за разклащане на съдебната система.

ВИЖ ОЩЕ: След кабинета - клатят и съдебната система

За Радев, чийто юмрук извади мутрите на площадите, и за съвета му липсвало ясно позициониране на правомощията на главния прокурор във функционалната рамка на прокуратурата, включително при разследване спрямо него. Документът, който сякаш е написан в медийната лаборатория на Иво Прокопиев, напълно повтаря тезите на проваления политик Христо Иванов. В него се твърди, че има  политическото влияние в управлението на съдебната власт, затруднени възможности за обществен контрол върху действията на прокуратурата. Липсвали видими резултати за преодоляване на дисбалансите при натовареността на магистратите.

Системните дефекти на модела на управление у нас и на отношенията между държавата и обществото могат да се решат само с дълбока реформа, която да овласти гражданите и да наложи механизми за прозрачност и за реална управленска отговорност, се казва в стратегическия документ. Той обаче не дава нито едно предложение за промени или реформи, пълен е квалификации като еднотипните речи на Радев.

Първата част на документа бе представена на 6 август в шатра на Боянските ливади, като със събитието си Радев се опита да се направи на Желю Желев. От "Дондуков" 2 обявиха, че ще и новата порция "изводи" бъде подложена на обществено обсъждане в сайта на гражданската инициатива „Ние, е-народът”, както и в платформата на инициативата във "Фейсбук".

Анализът твърди, въпреки че по Конституция властта произтича от народа, българските граждани на практика нямат ефективни инструменти за участие в управлението и за контрол и въздействие върху органите на властта и длъжностните лица. „Границата на разумната независимост и управленска автономност е премината по посока на властова недосегаемост, а това означава, че в нарушение на основните принципи на демокрацията народът не е върховен суверен“, обобщава Стратегическият съвет.

„На върха на държавата трябва да се създаде нов синтез от морал и компетентност, а това изисква нова система за подбор на елитите, функционираща под контрола на обществото“, се посочва още в документа, но не се уточнява дали Радев е за промяна на конституционната форма на управление, нито дали иска свикване на ВНС. Изобилстват обаче оценките за властта: "отличава с некомпетентност, корупция, злоупотреба с власт, липса на отчетност, неефективен контрол и практическа безотговорност.“.

Отчита се, че наложеният и упорито защитаван неприемлив начин на управление на държавата се превръща в препятствие за дългосрочното развитие на страната ни и за пълноценна европейска интеграция. Като негативна последица е посочен продължаващият спад на доверието на българските граждани към държавата и нейните институции, достигнал критична фаза, изразена в масовите граждански протести срещу модела на управление.

Необходим е по-ефективен контрол и санкции за корупция и злоупотреба с власт, както и въвеждане на нови стандарти и ефективни механизми за политическа, административна, материална и морална отговорност в духа на съвременните европейски практики, пише Стратегическият съвет.

„Нужни са солидни гаранции, че всеки, който е получил власт от гражданите, ще я упражнява по задължителни стандарти, ще се отчита и ще носи реална отговорност. В това отношение ключови са функциите на съдебната власт, но и там се наблюдават сериозни проблеми, които са сред основните причини за кризата на държавността в България“, пише още в доклада. Той иска ромени, свързани с механизмите на представителната демокрация, изборите, политическото представителство, но не казва какви.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай