Гуцанов: С парите ще пратя ученици в ЦЕРН

Гуцанов: С парите ще пратя ученици в ЦЕРН | StandartNews.com

София. Депутатът от БСП Борислав Гуцанов бе овъзмезден от Съда по правата на човека в Страсбург заради ареста си през 2010 година. Тогава при спецакция той бе задържан зрелищно пред дъщеря си във фамилното жилище. Социалистът заведе дело в Страсбург за полицейския произвол. И съдиите излязоха с решение, че приемат всички аргументи на Гуцанов. Като обезщетение България трябва да плати на соцдепутата 40 000 евро.

От решението на съда в Страсбург следва автоматично българската прокуратура да провери и образува наказателно производство кой и защо е разпоредил тази акция и да понесе наказателна отговорност за това, коментираха юристи. "Решението бележи в голяма степен края на шумните знакови дела, които бяха провеждани от МВР през мандата на ГЕРБ по един и същи начин - с много шум, обвинения и необосновано полицейско насилие", заяви соцлидерът Сергей Станишев. "Бих препоръчал на г-н Цветан Цветанов да продаде един от апартаментите си и да покаже жест към Българската държава, като плати обезщетението", каза още той. Съдиите в Страсбург признават, че е нарушен член 3 от Европейската конвенция за защита правата на човека, която забранява "нечовешкото и унизително отношение". Задържането и домашният арест пък международните съдии тълкуват като нарушение на член 5 от същата конвенция, отнасящ се за правото на свобода и сигурност на гражданите.

 

- Г-н Гуцанов, удовлетворен ли сте от решението на съда в Страсбург?

- От една страна, съм удовлетворен, защото възможно най-високата съдебна инстанция в Европа си каза становището, и то в 63 страници, относно това какво всъщност се случва в България и конкретно с мен и моето семейство преди 3,5 години. Но какво значи и удовлетворение, на фона на преживяното от моето семейство? От друга страна, случилото се буди много въпроси, защо в ХХI век силовите структури на държавата са използвани за политически цели. Този арест във Варна беше направен, за да могат силово да вземат управлението в града. Убеден съм, че той изигра огромна роля и на местните избори, тъй като чрез него ГЕРБ искаха да си осигурят служебно кметския мандат и до голяма степен успяха. Чрез полицейщина обаче не може да се управлява нито град, нито държава. Затова и едно от първите действия на това Народно събрание бяха насочени именно към разделяне на функциите, защото не е редно в един човек да бъде концентрирани всички силови механизми в едни ръце. Независимо от коя партия е той.
На следващо място до няколко месеца следва да бъдат направени и промени в закона "Кушлев", защото той също би могъл да бъде използван много удобно за политическа разправа. Убеден съм, че той също е бил приготвен с подобна мисъл. Или ако не е бил, то мога да кажа една изтъркана, но вярна фраза - пътят към ада е застлан с добри намерения. Икономика не се прави с полицейщина, а икономиката е най-необходима в момента на страната ни.

- Какво ще правите с парите от обезщетението?

- Докато бях председател на Общинския съвет във Варна, по моя идея 30 преподаватели по физика заминаха за ЦЕРН, най-големия научен център. Смятам, че науката е тази, която дава перспектива за държавата. И затова ще иницирам създаването на фонд за надарени деца. Мое вътрешно убеждение е, че науката може да ни изкара от кризата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай