Грозев: Да разследват и политици, призоваващи към омраза

Грозев: Да разследват и политици, призоваващи към омраза | StandartNews.com

София. Прокуратурата да се насочи и към политици, сеещи словото на омразата и призоваващи към насилие, призова правозащитникът Йонко Грозев от Движение България на гражданите в ефира на БНР. "Да се разследват хора с власт е трудно във всяка държава, но има процедури за отнемане на имунитет и стига да има воля и желание, това и в България е постижимо", каза заместник-председателят на ДБГ. 

Грозев обясни, че следва да има санкции и към медии, насаждащи омраза, защото по думите му „заиграването с ксенофобията е игра с огъня, а обществото трябва да се събуди за рисковете, които крие словото на омразата". Когато такова подбуждане към агресия и саморазправа се прави от политически лидери, е очевидно, че целят бързо набиране на политическа подкрепа, коментира Грозев въпроса за растящата в последните дни подкрепа на националистическите формации. Той допуска, че лица като Бисер Миланов, наречен още Петното, към когото прокуратурата вече повдигна обвинение, и негови сподвижници, не са сами и действат като подставени лица на политически сили, целящи дестабилизация на страната и дълго са били толерирани като говорители на гражданското общество.

Правозащитникът предупреди, че нито прокуратурата, нито хората трябва да подценяват проблема, въпреки че наистина страната не е имала възможност да натрупа опит в ситуации с бежанци. "Световният и европейски стандарт ясно е сложил разграничителната линия, на базата на горчивия и дългогодишен опит", добави Грозев, "и ние като общество трябва да го следваме. Призиви като „на въоръжение", „изчистване от черните" и „не носим отговорност какво ще стане", отправени от политически и неполитически лица, са отвъд стандарта на допустимост в цивилизованите общества", подчерта Йонко Грозев.

На въпрос как ще коментира атаките срещу Български хелзинкски комитет от страна на обвинените лица, Йонко Грозев каза, че това е „нескопосан опит да се отклони фокуса на вниманието от истинския проблем за безконтролното насилие". По думите му, и БХК, и други правозащитни организации се финансират както пътищата – от европейски средства, прозрачни източници, ясно и публично и са регистрирани в Министерството на правосъдието като организации в обществена полза.

Йонко Грозев определи като контрапродуктивен подходът с настаняването на много хора за дълго време в местата за бежанците от затворен тип и допълни, че са впечатляващи организацията, мотивацията и ефективността на самоорганизиращите се млади хора в подкрепа на бежанците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай