Греков: Няма опасност от повишаване цената на хляба

За Коледа и Нова година ще ядем български плодове и зеленчуци, увери земеделският министър

Греков: Няма опасност от повишаване цената на хляба | StandartNews.com

Пловдив. "Няма опасност от повишаване цената на хляба". Tова заяви пред медии министърът на земеделието и храните Димитър Греков. И изтъкна, че тази година реколтата от зърно "е изключително благоприятна и цените са добри". Министърът обясни, че цените на зърното са по-добри, в сравнение с тези при започването на жътвата.

Цената на хлебната пшеница вече е 370 лева на тон, без ДДС, а цената на слънчогледа е скочила на 600 лева на тон. Затова нямаме основание да се оплакваме от добивите тази година, нито от цените, нито от качеството на продукцията, добави земеделският министър. И увери, че повишението на цената на пшеницата няма да повлияе върху цената на хляба.

Земеделският министър каза още, че за Коледа и Нова година ще ядем български плодове и зеленчуци. "25% от месото на пазара ще бъде със сигурност българско. В някои случаи българската стока е по-скъпа, но качеството и е гарантирано, обясни още той. "На пазара всеки може да избира дали да яде българско, или вносно месо", изтъкна министърът. Той уточни, че цената на вносното месо е по-ниска, тъй като дотациите в ЕС са по-високи.

Свинепроизводството у нас също бележи ръст с 5%, отрасълът става интензивен, има нови технологии, породи, качествени фуражи и това довежда производство на по-нормална цена, съобщи проф. Греков и увери, че проверките в големите търговски вериги не са спирали. Проверяват се както родни продукции, така и вносни. Греков обясни, че големите вериги у нас са готови да изкупят цялата реколта на картофопроизводителите, но те от своя страна не са готови за това. Не е ясно колко са ранните картофи, колко са средноранните и късните. Затова е трудно да се направи план, завърши министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай