Греков: Няма да ядем хляб от фуражно зърно

Греков: Няма да ядем хляб от фуражно зърно | StandartNews.com

София. През 2015 година няма да ядем хляб от фуражно зърно. България има достатъчно голям запас, а и добив, на качествена пшеница. Това заяви земеделският министър Димитър Греков в студиото на "Тази сутрин". Той увери, че българите ще ядат "хубав качествен хляб", въпреки дъждовете, които оказват влияние върху реколтата.

Страната ни ще има само с около 20% по-ниска зърнена реколта заради силните дъждове през последните дни, каза министърът. Над 357 000 дка са засегнатите площи, като близо 60 000 от тях са пропаднали изцяло и няма да дадат продукция, обясни още Греков.

Ще има по-ниски добиви с повече разходи, по-дълъг период на прибиране на реколтата и донякъде по-лошо качество. Но това не значи непременно по-скъп хляб", добави министърът.

Държавата разполага с ресурс да помогне финансово на земеделците със съсипана реколта. Средства може да бъдат отпуснати само за тези площи, които са на 100% пропаднали и няма да дадат никаква реколта, категоричен бе Греков. Той изтъкна, че собствениците им могат да бъдат възмездени с до 80% от направените разходи. „За целта те трябва да се обърнат за оглед към общините, ще се направи анализ и при 100% пропадналост ще бъдат обезщетени".

Около 30% е незаконната сеч в района на квартал "Аспарухово"

Земеделският министър коментира и темата с масовата незаконна сеч във Варненско. Той съобщи, че безразборното изсичане на дърветата в района достига 30%. Това обаче категорично не е причина за огромната приливна вълна, каза Греков.

„Около 3% е санитарната сеч, която не може да окаже такова влияние върху релефа. Иначе само за миналата година са задържани над 560 автомобила и над 1000 каруци. Процесът на незаконна сеч обаче върви надолу, намалява, тъй като се следи строго", обясни още земеделският министър.

Няма опасност от преливане на язовири, защото към момента те са пълни на 70%, увери Димитър Греков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай