Готвим се за тежък проблем с бежанците

Готвим се за тежък проблем с бежанците | StandartNews.com

Много внимателно трябва да се говори по темата за Турция, защото няма по-близко. Не само границите, много изселници има там. Сега виждате, че всички в ЕС са разтревожени. Ще е деликатна ситуация, защото ние сме не само външна граница на ЕС, но трябва да запазим баланс с нашата политика. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия. "Няма разумен политик, който да подкрепи военен преврат - където и да е", категоричен бе той.

"Нищо не виждам в средносрочен план, което да успокои света. Хороскопът на света е лош.  Ние сме първите в света, които казахме да се внимава с ескалацията на насилие след преврата. Тези, които поддържат президента Ердоган, дават за прмер какво се случи с президента на Афганистан, в Ирак обесиха президента Саддам, застреляха президента на Сирия.  С една дума - тази жестокост, с която видно се действа и се накърняват правата на човека там, са водени именно от тази хронология, която следва в Азия. Давам примери с държави, с чиито лидери общуваше целият свят до момента, до който им прекъснаха житейския път", каза още министър-председателят. 

"Сега виждате, че всички в ЕС са разтревожени. Ще е деликатна ситуация, защото ние сме не само външна граница на ЕС, но трябва да запазим баланс с нашата политика. Това извънредно положение в Турция, което е с тежки последици на противниците на президента, не може да не се отрази и на нас. Но много по-тежко е състоянието по границите. Главният секретар съм командировал да наблюдава. Усеща се раздвижване от другата страна и неспокойствието. Движат се бежанци. Всеки ден в България във вътрешността на страната залавяме по 150-200 души. Границата ни с Гърция, с изключение на няколко пункта, където засилихме охраната, не се контролира", обясни още той и каза, че с министъра на отбраната са засилили мерките.

"Готвим се за тежък проблем с бежанците", каза още Борисов. Той коментира и споразуменията между ЕС и Турция. „От споразумението с ЕС почти нищо не се изпълнява", каза той и поясни, че най-важното нещо при преговорите между ЕС и Турция е бил антитерористичния закон на турската страна, но сега при обявеното извънредно положение той се вижда доста „мек". „Нищо добро не ни очаква. За да не тревожа хората, армия, полиция и началниците им са там. Готвим се за тежък проблем с бежанците. Не виждаме нищо, което да ни кара да бъдем по-ведри", посочи министър-председателят. Той заяви, че е поканен на среща на 24 август в Истанбул, а на 26-ти  канцлерът на Германия Ангела Меркел го е поканила с румънския президент в Берлин. „Има тревога по отношение на всичко, което се случва", посочи Борисов. 

„Искам Черно море да е зона на транспортни коридори, на добив на нефт и газ, на туризъм и кой не го иска",  запита реторично той. „Демилиталиризирането може да стане само по линия на НАТО, съседните страни, Русия и Турция – всички, които сме в този басейн. Като начало трябва да се опитаме да спрем ескалацията на въоръжението", обясни Борисов. По думите му, има цикличност в събитията. „Имаше бойкот на Олимпиадата в САЩ, после бойкот в Москва – изхвърляне на спортисти. Всичко от Студената война в момента се повтаря, в още по-черни краски", поясни министър-председателят.

 "Между великите сили става нетърпимо. Всяко малко регионално конфликтче, един инцидент. Отново започнаха руски самолети на наближават въздушното ни пространство. Те правят това регулярно. Идват през Черно море, близко до нас, завиват и си отиват. Но ние по плана на НАТО вдигаме двойка изтребители, които да ги прихващат", заяви премиерът. „Няма да коментирам тази тема, защото е свързана с НАТО, но не всички от няколко дни го правят. Все по-тревожно става в нашето Черно море", обясни премиерът.

Във връзка с военен конфликт между "големите" Борисов заяви, че рано или късно става като в театъра. И поясни: „Когато има една пушка на стената, тя рано или късно ще гръмне".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай