Събота,

Готови са 81% от АМ Хемус между Ябланица и Боаза

От: Редактори -
A
A
A

От миналата година се работи по общо над 25 км от автомагистрала "Хемус" - в участъците между Ябланица и пътен възел "Боаза", и от пътен възел. "Белокопитово" до пътен възел "Бухово". От първия са изпълнени 81 процента от дейностите, като вече е започнало и полагането на битумизирана основа. Очаква се работата по него да завърши до края на 2019 г., съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на изслушване в парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, цитирана от пресцентъра на МРРБ.

Регионалният министър е коментирала, че се работи само по 1,5 км от трасето на другия участък - между пътните възли "Буховци" и "Белокопитово". Строителството по останалите 15 км не може да започне заради неприключилите отчуждителни процедури. За тях за първи път ще се възползваме от промените в Закона за държавната собственост и ще поискаме предварително изпълнение на отчуждението, е съобщила Аврамова и е изказала благодарност към народните представители за направените законодателни изменения. Девет са делата, за които е поискана такава процедура.

Продължава теренното осигуряване на 134-километровия участък от пътен възел "Боаза" до разклона с пътя Русе - Велико Търново, е информирала министър Аврамова. Тя е добавила, че те са по-напреднали за първите три от общо шест участъка, на които е разделено трасето. Агенцията "Пътна инфраструктура" разчита на съдействието от общините, за да може отчуждителните процедури да приключат по-бързо. В две отсечки, в които те са завършени, се работи на терен.

На изслушването е станало ясно, че дясното платно на пътя Мездра - Ботевград ще бъде изградено върху сега съществуващото, а лявото ще се изгражда успоредно на него, с изключение на отсечка с дължина около километър, където трасето напуска съществуващия път. Пресичанията с републиканските и общинските пътища ще бъдат оформени като кръгови кръстовища. Избран е изпълнител на лот 2 от трасето, но процедурата се обжалва в Комисията за защита на конкуренцията. Скоро се очаква да има избран изпълнител за лот 1.

АПИ е предприела действия за възлагане на инженеринг на 38 свлачища по републикански пътища в страната. До края на месеца ще започне и процедура за избор на строителен надзор на 6 от тях. Целта е работата по всички да започне през тази година. Укрепването им ще бъде финансирано със 140 млн. лв., които са заделени в бюджета на АПИ за тази година. Предвижда се изпълнението на дейностите да приключи през 2020 г., като бъдат дофинансирани от бюджета за следващата година.

Работи се и до края на 2019 г. ще има готов проект на Регионални схеми за пространствено развитие на районите от ниво 2, които ще изпълняват ролята на стратегии за изпълнение на инструмента Интегрирани териториални инвестиции на регионално ниво. Паралелно се актуализира Националната концепция за пространствено развитие. Тя ще изведе ключовите градове, които да бъдат подкрепени по линия на устойчивото градско развитие.

До края на годината се предвижда на обществено обсъждане да бъдат подложени проектите на закони за управление на етажната собственост и за водоснабдяването и канализацията, е станало ясно на изслушването.

В момента три тематични работни групи разглеждат получените над 700 предложения от граждани и организации, които целят подобряване на нормативния акт. Обмисля се с новия Закон за ВиК срокът на договорите между асоциациите по водоснабдяване и канализация и операторите да се удължи от 15 на 25 години, с което да се създаде по-добра възможност за поддръжка на инфраструктурата.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички