Горанов с предупреждение за 1 януари 2021

Премиерът и финансовия министър на среща с десни политици

Горанов с предупреждение за 1 януари 2021 | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов откриха сезона на публичните срещи след близо тримесечна пауза заради коронавируса. Те проведоха дебат в Института за дясна политика, а в края на разговора министър-председателят обяви, че предстоят поредица от подобни срещи с различни организации.

Не можем да се сърдим на хората. Всеки обича да е безплатно. Но такава дума "безплатно" няма. Трябва да вземеш отнякъде. По-бедните стават още по-бедни, ако не вземеш от по-богатите. Моята баба казваше: "Учи, дете, да не работиш". Това беше лозунгът до 90-та година в социализма. Да учиш, за да не работиш. Ние сме дали 51 милиона за образованието, коментира Борисов преди началото на разговора.

Трудно се отстояват десни политики сега. Подложени под стреса на коронавируса и натиска много правителства правят глупости. Вкарват в спирали икономиките си. COVID-19 си е факт, отбеляза още той.

Борисов коментира, че е важно да има нормална политическа обстановка, защото никой няма да инвестира там, където има несигурност и нестабилност.

Финансовият министър Владислав Горанов отбеляза, че подходящата конкурентна среда и квалифицирани хора са били едни от акцентите в икономическата програма на правителството.

Участниците във форума питаха ще има ли нови сектори с диференцирано ДДС, ще има ли нови мерки за бизнеса, ще се продължат ли инфраструктурните проекти. Според тях, ако по време на коронавируса линейки са летели към болниците, сега те са към банките, където малкият и среден бизнес, образно казано, умира заради забавените кредити.

Борисов им припомни, че те като десни политици знаят, че при криза е важна личната инициативност. Той припомни, че държавата не се е отказала от поетите от фиска ангажименти, а в същото време е осигурила допълнително бонуси за медици, за полицаи. Само тази седмица дадохме 15 милиона за детските градини в София, сега отпускаме 15 милиона, за да не се забавят проектите за метрото. Не сме се отказали от големите проекти, включително за Южната дъга, тунелът под Шипка, заяви премиерът.

Остават и ангаминентите към НАТО, допълни Горанов и обясни, че не е съкращавал разходи. Даваме си сметка, че ако при намалено частно потребление добавим и загубено обществено потребление, това ще влоши ситуацията, каза премиерът.

Горанов се съгласи, че кредитните институции се забавят с помощта, очаква също така да продължат мерките по мораториума. До седмица се чака и старт на инструментите на Фонда на фондовете.

Ако не се навакса с това закъснение и мерките не са достатъчно гъвкави, може да се окаже, че ще посрещнем 1 януари с много по-голям натиск, предупреди Горанов.

Той припомни, че България е една от страните, която преразпределя най-малко от доходите на хората. Даде пример с Германия, където при заплата от 6000 евро, чистият доход е 3700 евро.

Финансовият министър обясни и защо е против диференцирания ДДС. Функцията на този данък е различна и когато се промени за някои, това създава накърнено чувство за справедливост в останалите субекти на пазара, изясни Горанов.

Утре ще се появя аз от някоя партия и ще ти кажа: "Защо не намаляваш ДДС на лекарствата, коментира Горанов темата с намаляването на ДДС за ресторантьорите. Данъчната система трябва да е максимално проста. Ако не плащаш данъци, как участваш в обществото?, коментира той.

Преди лекарствата имаме сега фитнес залите", каза на свой ред Борисов. По-рано днес представители на фитнес зали поискаха среща с премиера, за да търсят облекчения за своята дейност.

По повод намалената ставка на ресторантьорите, Горанов заяви, че те изцяло са в сивия сектор и че ако са отишли при него, за да разговарят за възможностите държавата да ги подкрепи със субсидиране по отношение на определени разходи, са щели да получат одобрението му.

Горанов заяви и че плоският данък остава. Въпреки че за държавата в момента е по-изгодно пропорционалното облагане, не е така за хората, добави премиерът.

Оптимист съм, че преди есента ще сме получили покана за чакалнята за еврозоната, каза още Горанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай