Горанов: Няма да има военноморска база във Варна

И сега има военни обекти на територията на Варна, става въпрос само за логистика

Горанов: Няма да има военноморска база във Варна | StandartNews.com

Координационният център във Варна ще ръководи всички учения, които се провеждат под натовски флаг в Черно море. Там ще има комуникационна техника и оборудване, свързано с планиране и провеждане на учения в Черно море. Не става въпрос за голяма военноморска база с инфраструктура.

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред Нова телевизия. Той бе част от българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов в САЩ за среща с американския президент Доналд Тръмп.

И сега има военни обекти на територията на Варна, става въпрос само за логистика. Там ще има ситуиране на този логистичен център. От там ще се извършва координация и общо командване. Натовски кораби влизат в Черно море със специален режим, припомни финансовият министър.

На въпрос дали е възможно партньорите ни да не смятат Турция за надежден натовски партньор и да искат да се изнесат към Варна, Горанов отговори: "Те не са възхитени от това че натовска Турция купува модерни, опасни ракетни установки - това е най-меката позиция, която съм чувал от американска страна".

България винаги трябва да е нащрек, когато Русия и Турция започнат да действат заедно. Винаги сме били надежден и предвидим партньор на Балканите, заяви Горанов.

По думите му американският президент Доналд Тръмп има задълбочени познания за нашия регион. "Имахме предварително подготвена и Декларация за стратегическо партньорство - енергийна сигурност, отбранителни способности, която бе публикувана и от нашия, и от техния пресцентър. Коментирахме състоянието на региона", каза Горанов.

Темата с визите е на ниво Конгрес. При добра воля и координация може по-бързо да се придвижим към изпълнението на критериите, каза Горанов.

Финансовият министър бе помолен да коментира и нашумелите кадри на слизащия от самолета военен министър Красимир Каракачанов, който носеше ръчния си багаж.

Няма кой да ни носи куфарите, багажът се натоварва от правителствения протокол. Става дума за ръчен багаж, който Каракачанов можеше да остави в самолета и да бъде свален от правителствения протокол. След толкова часове полет човек се колебае как да си организира слизането, заяви Владислав Горанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай