Голям проблем за изборите! Социолози видяха къде е заровено кучето

Има нови партии на хоризонта, но нито една от тях не може да събере електорат, за да влезе в парламента

Голям проблем за изборите! Социолози видяха къде е заровено кучето | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Няма политически субект, който да обере наказателния вот на предстоящите предсрочни избори и да предизвика сериозна промяна в партийната система. Това разкри пред Нова телевизия социологът Димитър Ганев.

Той е на мнение, че легитимността на следващото правителство ще бъде много ниска, заради ниската избирателна активност. Ганев прогнозира, че следващото Народното събрание също няма да може да разреши политическата криза.

Социоложката Яница Петкова посочи, че има нови партии на хоризонта, но нито една от тях не може да събере електорат, за да влезе в парламента.

Дълбочината на кризата се дължи на това, че избирателите не припознават своя легитимен представител във властта, Каза Ганев.

Петкова допълни, че политическите лидери поради неспособността си да убедят гражданите, че могат да бъдат техния избор, се опитват да привлекат вниманието към себе си с други действия и да очернят опонентите си.

Що се отнася до полагащото клетва днес служебно правителство Димитър Ганев смята, че смяната на вътрешния министър е била задължителна, тъй като в противен случай конституционната криза би се задълбочила. Той подчерта, че политическата криза е вече три години и половина, което е по-дълго от последните конюнктурни битки.

Петкова заяви, че служебните правителства не трябва да са повод за спорове, а за успокояване на кризата. Тя смята че този път е имало обсъждане на кабинета, което води до възможността за насрочване на следващия вот. Ситуацията с избора на служебен кабинет може би цели да се покажат недостатъците на промените в Конституцията и да се върне тя към старото положение.

Димитър Ганев направи и любопитен прочит на действията на президента Румен Радев от последните дни.

Ганев бе запитан от водещата Мира Иванова дали поведението на Радев е било възможност да докаже тезата си, че промените в Конституцията не са обмислени добре, да атакува Калин Стоянов и Делян Пеевски, заради нападките му и обвиненията към Мистър Кеш, и да си разчисти сметките с транспортния министър Георги Гвоздейков, заради конфликта им около смяната на шефа на Авиоотряд 28.

"Това, което изброихте, със сигурност е фактор и е в уравнението. Аз бих продължил, че Радев добре си дава сметка, че партийната система в този й вид и всяка една правителствена конструкция след изборите, до голяма степен ще ляга на малка социална основа, има ниска активност, има огромна дистанция на избирателите от тези партии... Това, което прави Радев в последните месеци, е да се позиционира като някаква форма на алтернатива на всичко това", заяви Ганев.

"Откъде печели? От това, че позиционирайки се като алтернатива, трупа определен политически капитал - дали ще бъде изразходван сега, след шест месеца, година, след края на мандата му с нов проект или нещо подобно, той така или иначе - стои. В този смисъл интересът на президента е максимална дистанция от случващото се в парламента, в служебния кабинет и разбира се, позиционирането му именно като алтернатива", добави социологът.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай