Големи изненади в листите на БСП. Първи имена

Водачите ясни след 15 септември, партньорите искат да са първи в половината региони

Големи изненади в листите на БСП. Първи имена | StandartNews.com

БСП ще реди листите си след 15 септември, когато се очаква да се проведат повечето от областните конференции на партията. По устав те предлагат водачите за одобрение от Изпълнителното бюро и от Националния съвет на „Позитано“ 20. 

От друга страна коалиционните партньори настояват да са водачи в поне 15 от общо 31 многомандатни избирателни райони в България. Това научи „Стандарт“ от три независими един от друг източника. 

„Искаме да делим водачеството. На последните парламентарни избори БСП има 150 000 гласа, а ние – над 160 000 сумарно за останалите леви партии“, каза пред наш репортер активист от партията на Александър Томов. На същото мнение били и останалите леви формации от коалиция „БСП – Обединена левица“, която подаде документи в ЦИК. Това стана, след като в понеделник ВКС заличи окончателно Корнелия Нинова като председател на БСП.

Ето и нагласите по места и според договорките между партньорите:

В София град по традиция водач в 24 избирателен район е лидерът в битка с  останалите председатели на партии и коалиции като ГЕРБ, ПП-ДБ и др. Не е изключено и.  ф. председателят на БСП Атанас Зафиров да е водач в този район. За един от останалите два района се спряга името на лидера на „Движение 21“ Татяна Дончева.

За София област социалистите са единодушни, че водач трябва да е Владимир Георгиев, доскорошен кмет на Самоков. 

За Пловдив водач се очаква да бъде настоящият депутат Иван Богомилов. В Пловдив област пък най-вероятно № 1 ще е Пламен Славов, секретар по културата на президента Румен Радев. 

Изненадата идва от Силистра, където социалистите са категорични, че  т.  нар. Любимец 15 Момчил Неков трябва да е титуляр на листата. Неков беше един мандат евродепутат (2014 – 2019 г.), избран с преференции. През 2014 г. той беше на 15-то място в евролистата на БСП, а номерът на червената партия беше 15. 

За Стара Загора първото място се очаква да бъде за Драгомир Стойнев, който традиционно е депутат от региона.

Още един бивш лидер на БСП вероятно ще получи предложение за водач: Михаил Миков в родния му Видин.

Заплетена е ситуацията около първото място в листата за Сливен. Там от всички леви партии най-силна е формацията на Мая Манолова „Изправи се България“. Тя щяла да издигне за водач доскорошния евродепутат от БСП Петър Витанов, в замяна на което да получи първо място в софийска листа. 

Предимството на Витанов било, че дядо му е бил кмет на града два мандата.

Близки до Кирил Добрев са на мнението, че той едва ли ще иска да е депутат. Така че в Благоевград листата може да се води от Костадин Паскалев – коалиционен партньор. 

Габрово се очаква да издигне Красимира Сидерова, бивш областен управител, назначена от президента Радев.

Весела Лечева в момента е уговаряна да  е отново водач във Велико Търново, където традиционно постига високи резултати. 

Изненада може да се очаква от водачеството на Петър Кънев в Бургас. Местните социалисти считали, че той достатъчно е бил депутат и трябвало да се оттегли, като даде път на младите. 

БСП Варна на този етап не искала варненеца Борислав Гуцанов за водач и вероятно той отново ще оглави листата в Шумен. 

В Плевен първото място щяло да е за АБВ на Румен Петков. Ако той се откаже, ще издигне Пламена Заячка.

В Добрич очаквано щяла да води депутатът от 50-то НС Мая Йорданова Димитрова.

Под въпрос остават местата на партньорите на БСП Цветеслава Гълъбова, Александър Томов  и Валери Жаблянов, за които е решено, че ще бъдат водачи.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Паргов: Бизнесът и взаимният интерес могат да сложат точката на геополитическите турбуленции

Паргов: Бизнесът и взаимният интерес могат да сложат точката на геополитическите турбуленции

България, като своеобразен център на Балкански полуостров, предвид географското си положение, може и заслужава вниманието на китайските партньори в ра...

Коментирай