Гледат в сряда връщането на преференциите (ОБЗОР)

ГЕРБ внесе новите стари поправки в Изборния кодекс

Гледат в сряда връщането на преференциите (ОБЗОР) | StandartNews.com

Пренареждане на листите ще става, ако един кандидат в тях е събрал 7% от всички подадени гласове за съответната партия за национален парламент и 5% - за евродепутати. Това предвиждат новите стари поправки, които ГЕРБ внесе в парламента. Това стана след извънредно заседание на Изпълнителната комисия на управляващата партия, свикано по обяд от лидера Бойко Борисов. След него Борисов обяви, че ГЕРБ ще отмени нереално високия праг за преференции, който за евроизборите достигна 130 000 гласа.

ВИЖ ОЩЕ: ГЕРБ връща преференциите (ОБНОВЕНА)

Поправката в Изборния кодекс бе въведена 0,30 ч. в нощта срещу петък. Както се разбра от думите на Борисов предложението е било на НФСБ. Подкрепили са го ГЕРБ и ДПС. Решението обаче предизвика остра обществена реакция. ВМРО, депутати от ГЕРБ, много социолози и политолози, БСП обявиха, че поправката на практика обезсмисля преференциите. Пленум на БСП взе вчера решение червените да напуснат парламента.

ВИЖ ОЩЕ: Нинова: Не се връщаме в парламента! Победихме

Няма да се връщаме в зала, обяви днес Корнелия Нинова въпреки отмяната на високия праг за преференциите. Причината била, че останалите условия на БСП не са изпълнени.

Предупредихме ГЕРБ, че така ще стане, сухо коментира зам.-шефът на ВМРО Искрен Веселинов. Другият партньор в малката коалиция - инициаторът на високия праг НФСБ, ще се произнесе официално по казуса на брифинг утре по обяд. Още днес обаче лидерът на Фронта Валери Симеонов скочи срещу Борисов. Той не скри, че не одобрява отстъплението на ГЕРБ от гласуваните вече промени в Изборния кодекс и отхвърли обвинението, че неговата партия е натискала за промените в Изборния кодекс.

ВИЖ ОЩЕ - ВМРО: Предупредихме ГЕРБ, че правят грешка

"Няма да коментирам всички глупости, които говори Борисов", изригна Симеонов пред Канал 3.
Той опонира, че поправките за вдигането на прага на преференциите си имат вносител и това е ДПС. "Явно за Борисов основният девиз е "Рейтингът над всичко", а не "България над всичко", не се сдържа лидерът на НФСБ. Третият партньор малката коалиция - "Атака",  който отсъства от залата при вдигането на прага за референциите, запази днес мълчание.

ВИЖ ОЩЕ: Валери: Явно за Борисов рейтингът над всичко

Във вторник сутринта лидерите на управляващата коалиция ще се съберат на Коалиционен съвет,  за да изгладят и стиковат позициите си. Сам Борисов каза, че насрочил заседанието.

Вносители на поправката на поправката в Изборния кодекс са шефът на правната комисия Данаил Кирилов, Цветан Цветанов и група депутати. Текстовете влизат за обсъждане и гласуване още тази сряда на заседанието на правната комисия като втора точка от дневния ред. Първа точка обаче ще бъде стартът на процедурата по подмяната на ЦИК с нов състав заради изтичащия й на 21 февруари мандат. За това отново се разпореди днес Борисов.

ВИЖ ОЩЕ: Цветанов: Ще преразгледаме промените в Изборния кодекс

Предвидено е правната комисия да приеме проект за процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидатите за членове на ЦИК, за тяхното представяне и изслушване, както и за избор на председател, заместниците му и секретар на ЦИК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай