Вторник,

Гледат в комисия отсъствията на депутати

От: Редактори -
A
A
A

Правната комисия в Народното събрание ще разгледа предложенията за промени в Правилника на парламента за отсъствията и заплатите на депутатите. Това предвижда програмата за работа на комисията. Заседанието ще се проведе от 14.30 ч. в зала 238 на Народното събрание.

Промените в Правилника бяха една от най-обсъжданите теми миналата седмица след решението на БСП да напусне пленарна зала в знак на протест срещу промените в Изборния кодекс. В тази връзка управляващото мнозинство обяви, че обмисля промени в Правилника с цел отсъстващите депутати да не получават пари от парламента.

Председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов е внесъл предложение при неоправдано отсъствие от проверка на кворума да се прави удръжка в размер на 750 лв. от месечното възнаграждение. Кирилов предлага още всяка парламентарна група да има право до три процедурни въпроса, които се отнасят до начина на водене в рамките на едно гласуване.

Сходно е предложението и на ВМРО, които предлагат на депутатите, които не са участвали в повече от половината регистрации за откриване в рамките на един месец или в повече от половината поименни проверки, да се прави удръжка в размер на 2/3 от основното им възнаграждения.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов и депутатът Христиан Митев предлагат при неоправдано отсъствие от три поредни или общо 5 пленарни заседания за съответния месец на народния представител се прави удръжка равна на месечното му възнаграждение, и Народното събрание да не поема допълнителните му възнаграждения. От НФСБ предлагат, когато депутатът е участвал в по-малко от половината гласувания в пленарно заседание, да му се прави удръжка, равна на 1/2 от дневното му възнаграждение

На 26 февруари е внесена сходна промяна в правилника от лидера на „Атака“ Волен Сидеров и група народни представители. Предложението на „Атака“ не е включено в предварителния дневен ред на комисията.

Правната комисия ще разгледа и предложението на ПГ на „БСП за България“ за намаляване на депутатските заплати и замразяването им до новото от края на 43-тото Народно събрание. БСП предлагат депутатите да получават възнаграждение в размер на 2 976 лв. и настояват министърът на финансите в двумесечен срок от приемането на настоящото решение да изготви предложение за нов начин на определяне на размера на месечното възнаграждение, получавано от народните представители.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички