Главчев отива с папката при Радев на историческа дата. Дълбоката сянка на Русия

Датата обръща на няколко пъти историята ни и ни тласка към Кремъл

Главчев отива с папката при Радев на историческа дата. Дълбоката сянка на Русия | StandartNews.com

26 август. Димитър Главчев ще връчи папката с новия служебен кабинет на президента Румен Радев на знакова дата, която на няколко пъти е обръщала през вековете историята на България и в която основен пръст винаги е имала Русия.

Дали Кремъл отново ще наднича зад новия служебен кабинета тепърва ще разберем, но е факт, че през последния век и половин на тази дата са се случвали събития, които рязко са променяли курса на България към Кремъл.

На 26 август 1886 година Княз Александър I Батенберг – първият български монарх след Освобождението, е принуден да подпише отказ от трона и напуска страната с параход от Лом.

Преди да се качи на парахода изрича знаменателната си фраза: „Боже, пази България“. Защитата на българските интереси, която води до скъсване на дипломатическите отношения с Русия, се оказва решаващ фактор за неговата абдикация.

Датата е и историческа за Шипка. На 26 август 1877 година завършва шестдневната борба за Шипченския проход, решаващото сражение за Руско-Турската война, а на същата дата през 1934 г. Цар Борис III открива Паметника на Шипка.

Друго знаково събитие е точно преди век, когато на 26 август 1923 г. Райко Даскалов e застрелян в Прага и това се превръща в един от големите европейски скандали по онова време. Вътрешен министър в русофилското правителство на Александър Стамболийски, той изгражда т.нар. “оранжева гвардия”, в която участват хиляди въоръжени партийни активисти на БЗНС, своеобразна паравоенна организация, която често пъти действа паралелно с държавата и над нея.

Поведението на Даскалов като вътрешен министър на Александър Стамболийски е толкова арогантно към политическите му опоненти, че през февруари 1923г. той е пратен като посланик в Чехословакия. Там го застига и куршумът на 22-годишния студента Йордан Цицонков, активист на ВМРО, който е само един от многото политически активисти в България, готови да убият един от най- свирепите вътрешни министри на страната.

На тази дата през 1944 г. Царство България обявява неутралитет във Втората световна война и желание за примирие с Великобритания и САЩ. Това е и последен опит на правителството на Иван Багрянов да удържи натиска от Германия за пряко участие на страната ни във военните действия, но и да не се допусне България да бъде окупирана от съветската армия и да се установи комунистическата власт.

За сключване на примирие с Великобритания и САЩ е изпратена специална делегация в Кайро, която обаче разбира, че съюзниците вече са разпределили сферите си на влияние на Балканите, а България е обещана на Съветския съюз.

На тази дата през 1947 година е забранена от комунистите БЗНС на Никола Петков, а самият той е обесен месец по-късно, въпреки протестите на международната общност и главно - на САЩ.

Така комунистите отстраняват един от най-големите борци за парламентарната демокрацията и прокарват пътя към диктатурата.

На същата дата през 1990 пламва Партийният дом, където днес депутатите заседават. Кой е подпалвачът и защо, остава като една от най-мръсните тайни на прехода.

В последните години обаче все по-осезаемо се твърди, че това е първата политическа сглобка на бившите комунисти и новородените активисти на СДС, продължило под вещото ръководство на близкия до Кремъл Андрей Луканов.  

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай