Гласуват вота в Деня на прокажените(ОБЗОР)

Държавата е в колапс, заяви ДПС. Правителството на Борисов е вече риск за България, обяви БСП. Вотът е пир по време на чума, отговори ГЕРБ.

Гласуват вота в Деня на прокажените(ОБЗОР) | StandartNews.com
  • Държавата е в колапс, заяви ДПС
  • Правителството на Борисов е вече риск за България, обяви БСП
  • Вотът е пир по време на чума, отговори ГЕРБ

Четвъртият вот на недоверие срещу кабинета "Борисов" ще бъде гласуван на 29 януари - Световния ден за помощ на болните от проказа. Това стана ясно след продължилите повече от 4 часа дебати в парламента по искането на БСП за сваляне на правителството заради провал в екологичната политика. Те показаха, че вотът ще бъде подкрепен от депутатите на БСП и ДПС, които имат 104 гласа. Чака се окончателното решение на "Воля" и "Атака". Парламентаристите на Марешки не участваха в дебатите, с което дадоха знак, че вече са взели решението си. Според анализатори те няма да гласуват недоверие на кабинета. Хората на Волен Сидеров пък заявиха, че ще вземат решението си в деня за гласуване като нападнаха БСП, че обработва един по-един шестимата от "Атака", за да ги привлече на своя страна. Павел Шопов даде знак, че това няма да стане. Всъщност, оцеляването на кабинета зависи именно от депутатите на "Воля" и "Атака". ГЕРБ и патриотите имат 116 гласа, а за да мине вотът са нужни 121.

Държавата е в колапс, заяви ДПС. Правителството на Борисов е вече риск за България, обяви БСП. Вотът е пир по време на чума, отговори ГЕРБ.

Нинова: Превърнахте България в сметище

Стотици хиляди българи са без вода заради лоши решения, безхаберие и корупция, обяви соцлидерът Корнелия Нинова. Тя обвини кабинета, че е създал нормативен и институционален хаос, подложи на остра критика ГЕРБ заради водната криза в Перник, нерегламентиран внос на боклук, мръсния въздух в София и други градове.
Има нормативен хаос в управлението на околната среда и водите. 11 различни ведомства си прехвърлят отговорността, каза още Нинова. По думите й управлението на ГЕРБ е управление на кризи, които само си създава. „Кризата не е природно бедствие, тя е управленско бедствие“, каза Нинова. И обобщи: Красива България бе превърната от правителството на Борисов в сметище.

Корнелия Нинова представи данни, според които, през последните години у нас са влезли общо 735 хил. тона боклуци от трети страни. Три тона от тях били болнични отпадъци. Политиката на кабинета е "иди не знам къде, донеси не знам какво”, включи се и заместникът й в ПГ на БСП Крум Зарков.

Карадайъ: 10 години некадърно управление

Напълно убедени сме във вредата, която управляващото мнозинство нанася на демокрацията, на живота и здравето на всички български граждани, категоричен бе председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебатите.

„Провалът на правителството на ГЕРБ в областта на околната среда и водите, а и в цялостната политика, е факт. Това а закономерният резултат от 10-годишно некадърно управление. Днес ГЕРБ яростно защитава тезата, че в областта на околната среда и водите са постигнати такива големи успехи, че само опозицията не може да ги види и оцени“, посочи още Карадайъ.

ВИЖ ОЩЕ: Карадайъ: Вотът е за 10-годишна управленска немощ

„Верни на инстинкта си за самосъхранение ГЕРБ извършиха персонални промени, за да се опитат да потушат напрежението и така смятат да продължат. Не само няма да се решат проблемите, напротив, ще се задълбочават", категоричен бе председателят на Движението. По думите му са налице доказателства за тежка некомпетентност, несистемно мислене и политическо късогледство. Карадайъ още веднъж заяви подкрепа на ДПС за вота като изтъкна, че основна причина за това е убеждението на депутатите от Движението, че управляващите вредят на народа. „Както и да го погледнете, госпожи и господа от ГЕРБ, нещата се влошават, а не се подобряват“, обърна се той към мнозинството.

Марков: Трогна ме това момче, кметът на Перник

„БСП искат пир по време на чума и ние няма да го допуснем”, контрира депутатът от ГЕРБ Георги Марков. Той подчерта, че социалистите не са алтернатива, защото не подхождали отговорно и ги обвини, че не искат да разрешат кризата, а страната да върви към политическа нестабилност със свалянето на правителството. Бившият конституционен съдия обяви, че през 2021 г., когато трябва да са редовните парламентарни избори, ГЕРБ няма да позволи на БСП да управлява. Борисов пак ще спечели, каза Марков. Той похвали кмета на Перник Станислав Владимиров за взаимната работа с правителството за решаването на водната криза. "За пръв път от 30 години в българския политически живот се създаде явление - дует, сиамски близнаци. Премиерът на България, управлявал най-дълго България, и един млад кмет в Перник. Стига съм хвалил само младите герберки, има и млади талантливи социалисти. Мен ме трогна това момче", заяви Марков. Народният представител от ПГ на ГЕРБ Младен Шишков пък уличи БСП в лъжа, като каза, че социалистите не само давали широка писта на фалшивата информация, а и били найни автори. Той даде да се разбере, че болничните отпадъците, които спомена Нинова, минавали само транзит.

Патриотите: БСП иска дестабилизация

Според Обединените патриоти също целта на БСП е да дестабилизира политическа ситуация в страната. Депутатът от „Обединени патриоти“ Борис Ячев посочи, че най-големият проблем за Перник е състоянието на водопреносната мрежа. Той припомни, че по времето на БСП Перник е единственият областен център у нас, който не е защитил обновяването на водния цикъл. Янчев изтъкна, че са предприети законодателни инициатива за чистотата на въздуха в последно време и критикува, че по време на Тройната коалиция не са били заделени никакви средства за това.

"Атака" се скара на ГЕРБ

Ще определим позицията си в деня за гласуване на вота на недоверие, обяви от името на независимите депутатите от "Атака" Павел Шопов. Той обвини управляващите, че не са ги подкрепили, когато лидерът на партията Волен Сидеров е напуснал парламента. Шопов призова БСП да гледа на шестимата независими депутати от "Атака" като на единна парламентарна група и да не се опитва да преговаря поотделно с всеки един от тях, като обвини, депутатите от БСП, че искали да водят преговори с всеки поотделно. Шопов загатна, че понеже при едно  алтерантивно управление социалистите ще управляват с ДПС, няма да подкрепят вота.

"Воля" пасува

„Воля” пасува по време на дебатите. В пленарната зала бяха само трима от депутатите на партията и те не взеха думата, което бе коментирано от останалите народни представители, че вече са взели решение как ще гласуват на вота.

Аврамова: Искате още една министерска глава

Перничани имат право да са гневни, каза регионалният министър Петя Аврамова. По думите й в момента се търсят решения за облекчаване на режима в града. Тя упрекна социалистите, че от парламентарната трибуна не са предложили нито едно работещо решение. Според нея е некоректно да се играе със страховете на хората в труден за тях момент. Аврамова обвини БСП, че търсят още изкупителни жервти и, че искат да си отиде още един министър.

Ревизоро: Защо аплодирате Нинова, и тя не е екоексперт

Министърът на екологията Емил Димитров - Ревизоро обвини червените, че внушавали, че у нас били всичките болнични отпадъци на света. „В България, държа да отбележа, не е разрешаван внос на болнични отпадъци нито от ЕС, нито от трети страни. С тези твърдения само се създават внушения и психоза”, възмути се Ревизоро. Той гарантира, че ще засилят контрола.
Димитров посочи, че от неговото министерство има справка, в която са изброени всички язовири и нива и поясни, че е свикал на 30 януари заседанието на Висшия консултативен съвет по водите.
На соцкритиките, че бил професионално некомпетентен, Димитров отговори: "С какво съм по-различен от Корнелия Нинова". И изрази недоумение защо социалистите аплодирали лидера си. По думите му тя също не била екоексперт, събирала компетентни хора на "Позитано" и ги изслушвала, както правел и той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай