Гласуването по пощата не е приемливо

Това коментира ОС към ЦИК

Гласуването по пощата не е приемливо | StandartNews.com

Парламентарни избори без компромис с правата на гражданите и с тяхното здраве са възможни и не се изискват мащабни законови промени за това. Такова е мнението на Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК). Негови членове се срещнаха днес с президента Румен Радев в рамките на консултациите, които той организира преди вота.

По думите на Радев, е важно да се изгради доверие и към машинното гласуване.

"Важно е да имаме прозрачност, надеждност и високо доверие в процеса на одит и сертифициране на машините“, посочи той.

"За нас е изключително важно е в резултат на консултациите да има мерки, които да гарантират високо доверие в изборния процес, високо доверие в здравните мерки, така, че да имаме нормална избирателна активност, в резултат на която да имаме легитимен парламент,защото само той може да излъчи устойчивост и добре работещо правителство и да се започне излъчи устойчивост и добре работещо правителство ".

Йотова постави и въпроса дали е удачно да има "зелени коридори" в изборния ден, както и за възможностите за онлайн обучение за подготовка на изборите.

Председателят на ОС Росица Матева посочи, че ЦИК може да издава правила по прилагането на изборния кодекс и без промени в самия Избирателния кодекс е възможно, например, да се уреди гласуването на лицата под карантина.

Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда посочи, че е правена симулация на база предни вотове и при 100% изявено желание на 70 000 карантинирани да пуснат бюлетина ще са необходими 1800 екипа.

Според Обществения съвет не е приемливо у нас няколко месеца преди изборите да се въвежда гласуване по пощата. Росица Матева обаче отбеляза, че тя и колегите ѝ са готови с текст за пилотно гласуване по пощата в чужбина в държавите, където този метод е позволен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай