Героизират Панов, а законът му дава свръхзащита

Правосъдният министър отхвърли обвиненията, че законът се коригира специално заради отстраняване шефа на ВКС

Героизират Панов, а законът му дава свръхзащита | StandartNews.com

Тази есен в парламента ще влязат промените в съдебния закон, свързани със статута на "тримата големи" на върха на съдебната власт, възможността за тяхното отстраняване предсрочно и започването на разследване. Такова очакване изрази правосъдният министър Данаил Кирилов пред репортери в парламента.

"Надявам се през септемврийската сесия да влязат в пленарната зала", каза Кирилов. На този етап той обяви, че започва общественото обсъждане на поправките след заседанията на междуведомствената работна група.

Кирилов е готов да се консултира с Венецианската комисия и да отправи питане към Конституционния съд за становище по готвените разпоредби и дали те съответстват на основния закон на страната.

Правосъдният министър отхвърли обвиненията, че законът се коригира специално заради отстраняване шефа на ВКС Лозан Панов.

"Някои медии определено героизират един от тези "трима големи", отбеляза Кирилов. Той гарантира, че и сега няма проблем за разследване на главния прокурор, както и на другите двама висши магистрати -  председателите на ВАС и ВКС.

Министърът призна, че интензитетът на спора в публичното пространство го вдъхновява. "Намирам една дълбочинност у едни хора, които си мислят, че са умни и красиви, но уви...", коментира пред медиите в кулоарите на НС Данаил Кирилов.

"Подхождайте обективно. Няма проблем за разследване и сега", подчерта министърът на правосъдието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай