Герджиков разтревожен. Може да има тежка криза

Не е изключено да влезем в турбуленция, каза юристът

Герджиков разтревожен. Може да има тежка криза | StandartNews.com

"Не е изключено да влезем в турбуленция и тежка политическа криза". Това прогнозира пред бТВ проф.  Огнян Герджиков, бивш председател на НС при кабинета на Симеон Сакскобургготски и бивш служебен премиер, назначен от Румен Радев. Проф. Герджиков  посочи какъв трябва да е новият служебен премиер.

Той трябва да бъде стабилен и сериозен човек, компетентен и равно отдалечен от политическите партии.

Основната му задача е ясна – да организира по най-добрия начин изборите, което никак няма да е лесно. Предполагам, че ще бъде юрист. Най-важното е един премиер да има подходящите хора за министри и съветници, каза Огнян Герджиков.

По думите му освен изборите, има и много текущи задачи за служебния кабинет.

Срокът на служебното правителство може да бъде по-дълъг, защото ще управлява докато се състави редовен кабинет, каза още юристът. Той изрази притеснението си от бързото приемане на промените в Изборния кодекс

"Дали може да засадите дърво и след пет дни то да даде плодове? Това направи парламентът с тази скорост на приемането на нов Изборен кодекс – голяма язва е това и затова имаме калпаво законодателство. Непрекъснато го променяме и гоним инвеститорите от България", коментира проф. Герджиков.

Той не изключи да има хаос на предстоящите парламентарни избори.

"Много ме притеснява това машинно гласуване, което на пръв поглед изглежда много модерно и технологично, но не е съвсем така. Нека да се помислим защо само в няколко държави по света има въведено такова машинно гласуване. Това са държави, които не блестят със своята демократичност – Бутан, Индонезия, Венецуела", каза професорът. Той припомни, че в Германия конституционният съд го е отмени, защото се нарушават демократични принципи.

"Това Народно събрание ще постави абсолютен рекорд по кратък живот. Ще го запомня с изключителното бързане в законодателния процес, с огромния брой законопроекти, с не много добрия тон, с който се водеха дебати и заседания", обобщи проф. Огнян Герджиков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай