ГЕРБ: Референдум преди изборите за президент

ГЕРБ: Референдум преди изборите за президент | StandartNews.com

В ГЕРБ има нагласа да се проведе референдум преди предстоящите президентски избори, защото искаме да чуем темата за задължителното гласуване. Това заяви пред БНР Цвета Караянчева от ГЕРБ, запитана за възможността чрез промяна в Закона за референдумите да бъде отделено провеждането на референдум от президентския вот.

Според Караянчева въпросите са доста и това би затруднило самия процес на гласуване по време на президентските избори. "Важно е да се провеждат референдуми и ние нямаме нищо против този референдум да мине преди президентските избори", отбеляза тя.

Решихме, че парламентарната група трябва да направи стъпка, която да помогне на премиера, защото малка група политици в продължение на няколко месеца го ползва за боксова круша и нарича всички нас "мафия". Така Караянчева мотивира вчерашното послание на парламентарната група на ГЕРБ към премиера Бойко Борисов да изведе "хората на Радан Кънев" от властта, като допълни, че чашата е преляла с изказванията на Гроздан Караджов и Радан Кънев, че те са едва ли не моралните стожери.

"След като Борисов, като човек, който носи отговорността за правителството, застава зад тези министри (на Реформаторския блок – бел.ред.), ние ще подкрепим това негово решение", обяви още Цвета Караянчева.

"Разбира се, че той е капитанът. Ние нямаме никакви съмнения. Знаем кой е нашият лидер. Всички подхвърляния за разкол между ПГ на ГЕРБ и Борисов, между Цветанов и Борисов, са смешни. Междусемейни войни няма при нас", каза още тя.

"Имам надежда, че човекът, който се явява морален стожер на обществото (Радан Кънев – бел. ред.), ще отзове своите хора и ще постъпи достойно. Нямаме проблеми с управлението, а с кадрите, които са в опозиция", подчерта още Караянчева.

"Ще искаме премиера да отстрани хората на ръководни длъжности в политическите кабинети, препоръчани лично от господин Кънев. Не става дума за експерти", подчерта тя и визира предстояща среща с министър-председателя по темата.

Запитана около посочените от ПГ на ГЕРБ съмнителни назначения има ли данни за извършени престъпления, Цвета Караянчева заяви: "Всички материали, които имаме, ние не сме голословни, ще ги изпратим на компетентните органи".

Припомняме, че още във вторник Агенция "Стандарт Нюз" съобщи, че според високопоставени източници от ГЕРБ задължителното гласуване няма място в Изборния кодекс преди провеждането на национално допитване. Само преди дни преди това пък премиерът Бойко Борисов заяви пред своите от партията, че задължителният вот не кореспондира с демокрацията и даде да се разбере, че лично той е против.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай