ГЕРБ: Интеграцията на ромите приключва, ако ром стане премиер

ГЕРБ: Интеграцията на ромите приключва, ако ром стане премиер | StandartNews.com

София. Интеграцията на ромите ще е приключила тогава, когато "ром стане президент, премиер или депутат и това не е събитие, а нещо нормално". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на Националната конференцията "Интеграцията на ромите в България", организирана от ГЕРБ.

Той обясни, че би искал да присъства на последната конференция на тема "Интеграция на ромите", защото докато я има тази дума, значи нещо не е наред и ромското общество няма всички възможности, които имат другите граждани, предаде БГНЕС.

Основната мярка за интеграция на ромите е образованието, което ще ги направи конкурентоспособни на пазара на труда, обясни той. "Докато стотици хиляди хора не работят, при този срив и тази застаряваща нация, нищо добро не ни чака", отчете Борисов.

"Работата и Брутният вътрешен продукт са разковничето, за да говорим след това за каквото и да е", категоричен е той и посочи, че когато 1,5 млн. души работят, а останалите чакат помощи, няма шанс държавата да дръпне напред. "В същото време млади, умни, хубави хора стоят без да работят и са свикнали на помощи", анализира лидерът на ГЕРБ и каза, че подобна ситуация води до напрежение и конфликти между етносите, каквито имало дори и на негови партийни събрания.

В София живеят хора от различен етнос, а градът е един за всички и е много важно да успяваме да осигурим условия за живеене на всички, което не е лесно и трябва да се случва, като се спазват правилата, законите и редът, каза от своя страна кметът Йорданка Фандъкова.

Тя коментира, че преди няколко дни е бил публикуван доклад на Европейската комисия за интеграцията на ромите, който е отчел някои позитивни резултати в нашата страна, като например въвеждането на задължително 2-годишно предучилищно образование.

"Първата мярка за интеграция безспорно е образованието, а за да е успешно то, децата отивайки в първи клас трябва да са подготвени, за да не отпадат бързо от системата", допълни Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай