ГЕРБ и БСП на избори в Букурещ

Конгрес на ПЕС избира Станишев през септември, ГЕРБер става зам.-шеф на ЕНП през октомври

ГЕРБ и БСП на избори в Букурещ | StandartNews.com

София. Политически размирният напоследък Букурещ ще стане конгресен център за двете най-големи формации в Европа - Партията на европейските социалисти (ПЕС) и Европейската народна партия (ЕНП). На форум в края на септември левицата ще избира соцлидера Сергей Станишев за президент, а месец по-късно десницата ще гласува нов българин за зам.-шеф.

БСП включи в негласната надпревара с ГЕРБ за ключови европостове и Социнтерна. Само след дни в Кейптаун международникът от "Позитано" 20 Деница Златева ще стане вицепрезидент на жените в най-голямата лява организация.

Слух от опоненти на Станишев в България го прати в битка с бившата съпруга на новия френски президент Франсоа Оланд. Вярно е само, че Сеголен Роаял ще има ръководен пост, но в Социнтерна, където отново ще е вицепрезидент. А не в ПЕС.

Дясна ръка на Станишев в ПЕС ще е досегашният международник на германските социалдемократи (ГСДП) Ахим Пост, научи агенция Стандарт Нюз. В замяна най-мощната лява партия в Европа ще даде рамо на Станшев за първото кресло при евролевите на конгреса в Букурещ (27-29 септември).

Най-високият форум на ЕНП пък ще е от 16 до 18 октомври, отново в румънската столица. В момента от България зам.-шеф е Румяна Желева, която се провали като кандидат за еврокомисар и за поста успешно се пребори Кристалина Георгиева. За поста на Желева в ЕНП управляващите от ГЕРБ обсъждат две имена - на евродепутатите Андрей Ковачев и на Мария Габриел, научи "Стандарт" от партийни източници. Според едни с по-големи шансове е Ковачев, който отдавна е подготвян за високия пост, а според други - Габриел. Самият Ковачев не пожела да коментира, преди да има решение на ГЕРБ. На конгреса България ще трябва да успее да запази вицепрезидентското място. В момента ЕНП има 11 вицета, но не е ясно дали бройката им ще остане и дали ще има кресло за българин. Много е вероятно да запазим квотата, смятат международници. В ЕНП членуват над 70 партии от близо 40 държави. От България са 5 - ГЕРБ, СДС, ДСБ, Демократическата партия и Земеделският народен съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай