ГЕРБ без номинация на мястото на Марковска

Управляващите ще избират сред предложените от другите партии

ГЕРБ без номинация на мястото на Марковска | StandartNews.com

София. Управляващите от ГЕРБ няма да предлагат кандидат за Конституцонния съд на мястото на бламираната от президента Венета Марковска. За вакантното кресло ще се търси консенсусна фигура.

"ГЕРБ няма да предложи име. Имахме решение да издигнем само един кандидат и Анастас Анастасов положи клетва като конституционен съдия. Бихме подкрепили всяка добра номинация", каза пред "Стандарт" шефката на правната комисия Искра Фидосова.

Номинацията на Марковска бе внесена от независими депутати. Тя бе подкрепена от 78 избраници от ГЕРБ. За "втория тур" депутатите могат да внасят номинации между 22 и 30 ноември. Гласуването в пленарната зала ще е на 19 декември.

До инфарктната ситуация се стигна, след като Марковска, срещу чийто избор имаше остри възражения в страната и от Брюксел, не успя да положи клетва в КС. Президентът Росен Плевнелиев напусна заседанието на съда, а в негово отсъствие тя не може да сложи тогата. Държавният глава обясни, че няма да допусне КС да стане заложник на лични интереси. А и получил писмо от прокуратурата за досъдебно производство за търговия с влияние и подкуп, в което е замесено и името на Марковска. В петък правната комисия насрочи нова процедура - депутатите юристи решиха, че с провалената клетва парламентарната квота в КС е останала непопълнена. Скандалът няма да се отрази на другия избран от Народното събрание член на КС - ексдепутата от ГЕРБ и бивш шеф на Районния съд в Ямбол Анастас Анастасов.

Предстои в четвъртък ВСС да реши дали Марковска ще остане във Върховния административен съд и негов зам.-шеф.

Червените още не са решили дали да предлагат кандидат за овакантеното кресло. При предишното гласуване те предложиха Татяна Върбанова от Софийски градски съд. Според соцдепутатката Мая Манолова парламентът преди да избере нов член, трябва да отмени избора на Марковска. В ГЕРБ обаче смятат, че това не е нужно. Има неосъществен фактически състав - квотата не е попълнена, смятат депутати на властта.

ДСБ още няма решение дали да издигат кандидат. При първото гласуване са място в КС се бореше зам.-шефката на парламента Екатерина Михайлова, която се ползва с уважение сред депутатите и събра разноцветна подкрепа. Тъмносините ще решават днес дали отново ще имат номинация. Зависи от решението на Михайлова, обясниха депутати. "Още не сме мислили дали да предлагаме име. Смятаме да говорим с колегите от ГЕРБ - че трябва кандидат с безупречна репутация. Трябва да бъде гледан на рентген", каза лидерът на РЗС Яне Янев. ДПС вече обяви, че няма да участва в продължението на сагата.

Сред депутатите вече се обсъждат имена на водещи юристи от академичните среди за свободното кресло, научи "Стандарт". Сред оглежданите поста са професорът по търговско право Иван Владимиров, професорът по граждански процес Марио Бобатинов, доцентката по административно право Мария Славова и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай