ГЕРБ алармира за лобистки поправки в три закона

ГЕРБ алармира за лобистки поправки в три закона | StandartNews.com

Варна. Чрез лобистки поправки в три закона - Търговския закон, Гражданския кодекс и Закона за търговския регистър управляващите се стремят да овладеят държавни и общински дружества и ще създадат голям хаос за бизнеса. Това алармира варненският депутат от ГЕРБ Емил Радев, който е адвокат по търговско право. Според проекта за промяна, внесен на 27 март от група народни представители от БСП и ДПС, обжалванията на Общите събрания на дружествата вече няма да бъдат по нормалния ред, а по бързо производство по Гражданско – процесуалния кодекс /ГКП/.

Според Радев със съкращаване на сроковете за произнасяне се ограничават правата на страните и възможностите им за представяне и събиране на доказателства.

Другата промяна в Закона за търговския регистър предвижда да се забрани да се спират вписванията, когато се обжалват решения на Общите събрания на дружества с общинско и държавно участие над 50%. Това означава, че управляващите органи ще бъдат вписвани и техните решения ще се считат за легитимни, въпреки правните спорове. Тогава всеки един може да фалшифицира протокол от общо събрание на такова предприятие, да бъде регистриран да го управлява, да поеме контрол върху него и да се разпорежда с имуществото му, докато се произнесе съдът, каза депутатът.

Той даде пример с дружествата ВиК-Варна и МБАЛ „Св. Анна", където съдът неколкократно спря незаконни решения по искане на общините, които са съдружници и акционери и не допусна да се впишат новите управителни органи. МРР, което е мажоритарен собственик на ВиК Варна, се опита три пъти неуспешно да смени управителя Валентин Вълканов с Пламен Стоянов. Община Варна обжалва решението, което спираше вписването на новия шеф. До момента има образувани три дела, нито едно от тях не е започнало до се разглежда. Друг аргумент на Емил Радев, че поправката се внася за махането на Вълканов, е искането на вносителите й, тя да се отнася за всички дела, започнали по стария ред.

Варненският депутат смята, че предложените поправки ще доведат до редица злоупотреби. Вносители на поправките са депутатите Красимир Янков, Алекси Алексиев, Йорданка Йорданова, Георги Андреев от БСП и народни представители от ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай