ГЕРБ връща мандата, ако няма подкрепа от ДБ и ИТН

С БСП и ДПС заявихме ясно, че няма да разговаряме, каза Митов

ГЕРБ връща мандата, ако няма подкрепа от ДБ и ИТН | StandartNews.com

Ако не получи подкрепа от Демократична България и „Има такъв народ”, ГЕРБ ще върне мандата за съставяне на правителство. Това обяви кандидатът на партията за премиер Даниел Митов в интервю за бТВ.

Както „Стандарт” вече писа, президентът Румен Радев връчи във вторник първия проучвателен мандат на ГЕРБ. Партията обяви, че ще прави консултации само с „идеологически близките” парламентарни група на Демократична България и „Има такъв народ”.

„С БСП и ДПС заявихме ясно, че няма да разговаряме“, заяви Митов.

Той допълни също, че с „Изправи се! Мутри вън!“ едва ли ще преговарят. „Те са много малка коалиция, която едва премина бариерата и едва ли има смисъл да преговаряме с нея“, каза Митов.

„Ние ще отправим официална покана към „Демократична България“ и „Има такъв народ“ и се надявам да се отзоват, за да започнем сериозни разговори. Какъв ще е резултатът, ако изобщо има такива разговори, не знам“, каза Митов.

При липса на подкрепа от другите политически сили, Митов допълни, че ГЕРБ ще върне мандата, за да не бавят процедурата, но предупреди, че така се подменя вота на избирателите.

„Когато с най-голямата партия и най-голямата парламентарна група се прави опит да бъде изолирана, в един момент започна да се оформят неясни констелации, които не са стабилни. Не е ясно кой поема отговорност“, каза Митов. По думите му така се оформят управленията на задкулисието.

Митов сподели, че Борисов лично го поканил за кандидат на ГЕРБ за премиер. Двамата заедно обсъдили имената за министри и определили състава на проектоправителството. Всеки ден се чували по много пъти.

Митов допълни, че официално е станал член на ГЕРБ преди седмица и половина. „Това е мой избор, ГЕРБ е най-голямата дясна партия в България, аз съм десен човек“, каза Митов.

 „Втората по големина партия трябва да вземе мандата ако ние не успеем. За нас най-важното е държавата да има правителство“, каза Даниел Митов. И очерта проблемите пред страната ни – справяне с пандемията и икономическата криза след нея и геополитическата ситуация.

„България трябва да има ясна позиция, която да стои на страната на съюзите – ЕС и НАТО“, категоричен е Митов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай