ГЕРБ си получи ЦИК. Вече не може да напада Радев

Ципов единствен кандидат за шеф

ГЕРБ си получи ЦИК. Вече не може да напада Радев | StandartNews.com

ГЕРБ падна в собствения си капан. Вече не може да напада президента Румен Радев, че ще контролира по някакъв начин новата Централна избирателна комисия, както правеше в последните дни. Партията на Борисов поиска и на практика вече получи председателското място в ЦИК. Това стана ясно след консултациите при президента Румен Радев.

ВИЖ ОЩЕ: ГЕРБ вдига Красимир Ципов за шеф на ЦИК (ВИДЕО)

Въпреки твърденията на Борисов, че новите партии в НС ще се сговорят и ще сложат свой човек за шеф, никой освен ГЕРБ не номинира кандидат за председател. Така първото място си остава за единствения издигнат - бившият депутат и зам.-министър на вътрешните работи, юристът Красимир Ципов.

Всички партии без ГЕРБ скочиха срещу кандидатурата на Ципов, но парадоксално никой не предложи алтернатива. „Не можем да подкрепим кандидатурата на Красимир Ципов като председател на ЦИК. Не е забелязан никога да отстоява върховенството на закона. Той беше част от екипа на Цветан Цветанов, който допусна нарушения на правата на човека. Не можем тази конкретна кандидатура да счетем, че може да бъде излъчена като лице, което да излъчва доверие“, заяви Христо Иванов от Демократична България.

„Няма да подкрепим кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК“, обяви и Мая Манолова. Според нея това е обида към българските избиратели. „Няма как да подкрепим предложение за такъв председател на ЦИК. Апелирам към останалите политически формации да направят предложение за председател на ЦИК с почтено име в областта на организацията на изборите“, настоя тя.

Въпреки очакванията "Има такъв народ" не предложи топ юристката Камелия Нейкова за председател. От 2001 г. досега тя участва под различни форми в изборните администрации и е безспорен капацитет в организацията на различни видове гласувания. Цяла седмица името й се въртеше за председател на ЦИК. Но зам.-шефката на "Има такъв народ" съобщи, че партията на Слави Трифонов няма претенции къмпървото място в Комисията и номинира Нейкова за зам.-председател.

Иван Иванов от БСП посочи, че от името на ПГ на „БСП за България“ заявява, че няма да подкрепят председател, излъчен от ГЕРБ-СДС. „Мотивите ни са, че самата партия през годините достатъчно е компрометирала изборния процес“, подчерта той. БСП обаче също не издигна кандидат за председател. Тя предложи досегашния член на ЦИК и председател на партийната ЦИК за пряк избор на червен лидер Емил Войнов за зам.-председател.

Според процедурата за избор на ръководство на ЦИК партиите трябва да постигнат консенсус по избора на председател. Ако не могат, той се определя чрез жребий. Сега обаче жребий не може да има, тъй като кандидатурата е една. Христо Иванов се опита да предложи жребий все пак да има като се състои между всички кандидати, които отговарят на условията за председател. Но съветникът на Радев по правните въпроси - топ юристката проф. Емилия Друмева, обясни, че отправната гледна точка в закона са предложенията на партиите. Жребият не е записан в Изборния кодекс, а в процедурните правила.

Ако няма други предложения за председател на ЦИК освен тази на Красимир Ципов, няма да има жребий и той ще бъде избран за такъв, коментира президентът Румен Радев. И обобщи предложенията: „Очертава се следното – за председател Красимир Ципов, Камелия Нейкова – зам.-председател, Емил Войнов – зам.-председател, Цветозар Томов – зам.–председател, Росица Матева – зам.-председател, Севинч Солакова – секретар“. Оттук нататък ще работим за проверка на документи, стаж, образование, принадлежност. Ако няма други решения, това ще бъде съставът на ръководството. Ако имате нещо срещу г-н Ципов, не мога да направя нищо повече от това. В момента от това, което чух, противоречия не мога да установя. Ако няма други предложения, няма да има жребий и ако установим съответствията, г-н Ципов в тази ситуация ще бъде председател“, обясни Радев.

Проф. Друмева още веднъж подчерта, че съставът на ЦИК се определя въз основа на предложения на парламентарно представени партии и коалиции. „Ако се приеме, че няма консенсус, жребий се предвижда само между представените партии и коалиции, които са направили предложения за председател“, подчерта тя.

Предложенията на партиите за състав на ЦИК:

ГЕРБ: Красимир Ципов - председател на ЦИК, социологът Димитър Димитров, юристът Георги Славчев Баханов и юристката Йорданка Ганчева - членове. Тримата са членове на ЦИК и досега.

"Има Такъв народ": Камелия Нейкова - заместник-председател на ЦИК, юристката Елка Тодорова Стоянова и топ математикът проф. Любомир Недялков Гаврилов - членове

БСП: Емил Войнов - заместник-председател на ЦИК, изборният експерт на "Позитано" 20 Цветанка Георгиева и дългогодишният член на ЦИК Силвия Стойчева - членове

ДПС: Севинч Солакова - секретар на ЦИК, Ерхан Чаушев - член на ЦИК

Демократична България: социологът Цветозар Томов - заместник-председател на ЦИК и Любомир Георгиев - член на ЦИК

"Изправи се! Мутри вън!": изборният специалист Росица Матева - заместник-председател на ЦИК

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай