ГЕРБ: Шефът на Инспектората да разследва прокурор № 1

Очаква се окончателното становище на Венецианската комисия

ГЕРБ: Шефът на Инспектората да разследва прокурор № 1 | StandartNews.com

"Очаква се окончателното становище на Венецианската комисия за прокурора, който ще може да разследва Главния прокурор. Правителството предлага това да е ръководителят на инспектората. Той трябва да е с различен мандат от главния прокурор и да се избира от прокурорската колегия на ВСС". Това заяви зам. -председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” на Канал 3.

Разделянето на прокурорски и съдийски съвети е препоръка на Венецианската комисия и според Ципов ще гарантира независимостта на съдебната власт. Прокуратурата няма да влезе в изпълнителната власта, категоричен беше той.

По отношение на доклада Красимир Ципов отбеляза, че оценката е обективна, а той е такъв, какъвто е. Зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ припомни, че този тип доклади почиват на определени мнения и становища, изразени и в българските медии. "Такава е и констатацията за опит за натиск върху съда по случая с Джок Полфрийман.Такъв от политици нямаше, но имаше от близките на убития", каза Ципов. Самият той си е позволил да каже само, че мотивите за предсрочното освобождаване, трябва да бъдат обяснени на близките на убития.

Според депутата гласуваната в комисия резолюция няма голяма подкрепа. "Ще се види какъв дебат ще се проведе в залата. Несериозно е всичко постигнато през годините да се зачерква", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай