ГЕРБ с първи коментар за новия служебен кабинет

Хора от президентската администрация късат жива плът от други партии, заяви Даниел Митов

ГЕРБ с първи коментар за новия служебен кабинет | StandartNews.com

„Очаквахме да бъдат сменени шестима изключително слаби министри, а се оказа, че точно те останаха, а други трима избягаха“, каза Даниел Митов от ГЕРБ по отношение на състава на новия служебен кабинет, който Румен Радев представи днес.

„За тези месеци служебното правителство не се занимаваше с нищо друго, освен да се намесва пряко първо в парламентарните избори, а след това да продължава да работи срещу една конкретна политическа коалиция“, каза още Даниел Митов.

„Сега даже разбираме, че са се занимавали с това да се опитват да купуват партии. Вчера председателят на „Екогласност“ го каза ясно – опитаха се да ми купят партията. С това са се занимавали служебни министри и президентската администрация. Хора от президентската администрация – убедени сме, че със знанието на президента - са се занимавали с това да късат жива плът от други партии и да купуват партии“, заяви Митов.

Тома Биков също заяви, че Кирил Петков и Асен Василев са избягали от служебното правителство, за да правят партия.

„Вероятно, от една страна, за да не понасят негативи от плодовете, които то тепърва ще бере, а от друга – за да имат възможност през следващите месеци да продължат да ползват президентската администрация за своя политически проект“, каза Биков.

Той заяви, че ГЕРБ не се притеснява от новия проект на Петков и Василев, защото нямат допирни точки с него.

„Доколкото виждам се притесняват т.нар. партии на протеста, които очевидно тепърва предстои да бъдат изчегъртани от президентската администрация заради това, че не успяха да се справят със задачите, които им бяха поставени“, каза Биков.

Относно министрите, които е трябвало да бъдат сменени, на първо място той посочи Андрей Живков – служебен министър на енергетиката. Биков заяви, че той е „изтървал“ ситуацията с енергийния пазар и е довел до тежки загуби цялата индустрия заради некомпетентност и злонамереност.

Според ГЕРБ друг министър, който е трябвало да си отиде, е на здравеопазването Стойчо Кацаров. По думите на Тома Биков вместо да управлява здравната криза е решил да разпусне оперативния щаб, провалил е ваксинацията и е започнал лична саморазправа с лекари. 

Останалите слаби министри, според ГЕРБ, са регионалният заради спрените магистрали и пътища, както и протестите в бранша; на туризма заради протестите на ресторантьорите; на културата заради личния си провал и блокирането на Закона за филмовата индустрия, както и на отбраната заради разследването на смъртта на лейтенант Манчев.

„Смятаме, че несменянето на тези хора, които са тотално провалени като служебни министри, оттук нататък пренася отговорността в тези сектори изцяло в президента Румен Радев“, заяви Тома Биков.

Междувременно ГЕРБ-СДС продължават да обсъждат името на кандидата си за президент. Когато са готови, ще го обявят, каза Даниел Митов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай