Борисов с 5 варианта за оставка /ОБНОВЕНА/

Във всички идеи за нов кабинет премиерът няма да се казва Борисов

Борисов с 5 варианта за оставка /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com
  • Във всички идеи за нов кабинет премиерът няма да се казва Борисов

Пет варианта за оставка е обсъдил премиерът Бойко Борисов на спешна среща с ключови министри от кабинета и кмета на Варна Иван Портних.

Първият вариант предвижда подаване на оставка на правителството, назначаване на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори. Повечето от присъстващите са били на мнение, че вариантът е рисков за големите енергийни проекти на страната. А и ГЕРБ очаква краен реваншизъм от страна на служебния кабинет на Румен Радев.

Вторият вариант е назначаване на преходно експертно правителство за довършване на мандата с нови министри и нов премиер след вота на недоверие през следващата седмица. На вота депутатите от мнозинството ще гласуват "въздържал се", след което президентът ще връчи мандат първо на най-голямата парламентарна сила - ГЕРБ. И именно тя ще лансира експертното правителство.

Третият вариант предвижда смяна на всички министри, излизане на премиера Борисов в отпуск до края на мандата и изпълняване на длъжността премиер от вицепремиер. Рискът обаче в този случай е ситуацията да остане нестабилна.

Четвъртият вариант предвижда преодоляване на вота на недоверие и съставяне на кабинет с мандата на ГЕРБ, но без участието на Борисов. Идеята включва министрите на протестиращите партии.

Последният вариант е преодоляване на вота, самосваляне на правителството чрез вот на доверие, в който ГЕРБ не участва. При завъртане на парламентарната рулетка за мандат, партията на Борисов се отказва от властта. но настоява до последно мандатът да се поеме от БСП с премиер Корнелия Нинова.

Окончателното решение ще бъде взето след завръщането на премиера Борисов от Брюксел, където ще има присъствено заседание на Съвета на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай