ГЕРБ обеща бърза отмяна на ветото за F-16

Законът вероятно ще бъде преразгледан в пленарната зала още в петък

ГЕРБ обеща бърза отмяна на ветото за F-16 | StandartNews.com

Както се и очакваше ГЕРБ се опълчи на президента Румен Радев, заради ветото върху сделката за F-16, което той наложи днес.

"Мотивите на президента са свързани с две важни неща - че се е приело по бързата писта решението за Ф-16 и че няма необходимият консенсус. Аз мога да кажа, че е нормална практика ратификация да се гласува на две четения в един ден. Второ, смятам, че достатъчно много се говори в продължение на години за това какъв самолет ни трябва, как ни трябва и в комисията по отбрана и в зала достатъчно хора говориха за и против", заяви председателят на Комисията по отбрана в парламента ген. Константин Попов.

"Що се отнася до консенсуса, в България има консенсус за нашата евроатлантическа ориентация. Имаме консенсус, че на нас ни трябва нов модерен, боен самолет. Ф-16 е един прекрасен самолет и прекрасна възможност българските ВВС да са модерни и отлично оборудвани. Това ще има отражение и в Сухопътни войски и във ВМС ", отсече генералът от авиацията.

"123-ма народни представители гласуваха "за", 80 бяха против и това означава, че този закон не се приема на кантар",  подчерта той.

"Трябва да действаме енергично. Затова ще извикам извънредно заседание на комисията по отбрана в сряда и ще помоля законът да бъде преразгледан отново в петък в пленарна зала. Нека да има обсъждане, да говорим по същество, но нека да гласуваме за бъдещето на Военновъздушните сили, за бъдещето на армията, на сигурността ни. Ако преодолеем ветото, както смятам че ще стане, това няма да забави процедурата. Тук ще се прояви достатъчно мъдрост и отговорност и всички ще се поздравим с един успешен за България договор'', допълни председателят на комисията по отбрана.

"Апелирам за държавническо мислене, да няма емоции и да няма партийни интереси, защото говорим за България'', отбеляза в заключение ген. Попов.

Надявам се, че президентът ще даде повече конкретика, но аз апелирам да няма емоции и партийни интереси, а да има държавническо мислене", отсече шефът на комисията по отбрана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай