ГЕРБ не печели време, иска Велико народно събрание

ВНС с 400 депутати ще бъде много по-легитимно да проведе дебата и гласуването

ГЕРБ не печели време, иска Велико народно събрание | StandartNews.com

Менда Стоянова категорично опроверга обвиненията, че ГЕРБ са се насочили към Велико народно събрание, за да печелят време.

„Затова ние искаме още на 2 септември – първият работен ден на НС, да внесем, ако успеем да съберем 120 подписа за това предложение. За да може в най-ранния срок – 2 ноември, да има яснота дали ще има подкрепа и да е ясно какво ще се случи”, заяви пред Нова телевизия депутатката от ГЕРБ.

Според нея Велико народно събрание, с 400 депутати, ще бъде много по-легитимно да проведе дебата и гласуването за промени в Конституцията от настоящото редовно.

Ако не бъде събрана необходимата подкрепа за промени в Конституцията до 2 ноември Стоянова посочи, че ГЕРБ ще вземе своите решения в друга фактическа обстановка.

В предложенията си за нова Конституция ГЕРБ се е съсредоточил върху области, които са критични, съобщи още Менда Стоянова.

„Става въпрос за съдебната система, където могат да се допълнят и променят още много неща, с цел постигане на конституционна независимост на съдебната система. Има и няколко предложения, към които всички български граждани заявиха подкрепата си на референдума преди няколко години”, допълни тя.

По нейните думи вчера при консултациите с отделните партии е било уточнено, че това, което е внесено до момента, е минимално, а смисълът е бил да се повдигне въпросът за ВНС и нова Конституция.

„От ВМРО ясно изразиха своята принципна подкрепа за свикване на Велико народно събрание и подготовка за нова Конституция. Нормално е те също да имат някакви свои предложения, които да искат да бъдат включени”, поясни Стоянова.

Тя допълни, че НФСБ също са заявили, че имат подобни предложения. „Вероятно и другите групи, ако успеем да внесем предложението за свикване на ВНС и нова Конституция в парламента, също ще имат своите идеи. Тепърва предстоят разговорите по същество”, заяви още Менда Стоянова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай