ГЕРБ изрева заради рокадите във властта

Правят се политически уволнения, скочи партията на Борисов

ГЕРБ изрева заради рокадите във властта | StandartNews.com

ГЕРБ изрева заради рокадите във властта, които предприе служебното правителство.

Силно съм притеснен от това, което се случва в служебния кабинет. Основните му функции са две - да организира честни избори и да преведе страната през този период без политическа криза. Бяха политически уволнени ръководители на агенции на НАП и Митници. Те са кръвоносната система на финансовата система, каза на брифинг в централата на ГЕРБ бившият финансов министър в третия екип на Борисов - Кирил Ананиев.

По думите му това може да доведе до рязко спадане на приходите в бюджета. Той пое ангажимент да наблюдава разходите на приходите и тогава да обобщи дали тези политически уволнения са правилни или не.

Ананиев припомни, че бил министър в първия служебен кабинет на Радев, като подчерта, че тогава Радев му поставил задача да уволни незабавно изпълнителните директори на НАП и агенция Митници. Ананиев му отвърнал, че първо ще трябва да уволни него преди тях. "Друго искане, което бе поставено пред мен бе да се увеличи бюджета на МО с 300 млн. лв. Това правилна финансова политика ли е?", попита Ананиев.

По думите му този разговор бил воден от началото на служебния кабинет до няколко дена преди края на мандата му. "Това бе тема през цялото време на мандата. Той усети напрежението, което се създаде в тези две агенции. Информацията, която имам в НАП е, че напрежението нараства. Оставаме на автопилот. Той е достатъчно организиран, за да няма свидетели. Казвал съм го и друг път не е за първи път", заяви Ананиев.

Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев подчерта, че освободените лица не били симпатизанти на ГЕРБ. "Партията не носи щети от тези действия, но дали държавата носи щети, това е въпросът. Това е овладяване на държавния апарат", заяви той.

Александър Иванов заяви, че се извършват политически чистки

Въпрос към служебното правителство зададе Това Биков. "Живял ли е новият шеф на НАП в Дубай през последните години? Кой вкара учредителка на партията на Васил Божков в МВР?", попита Биков. И заяви: "Очевидно има нов коалиционен партньор, взел на изборите 3% и нещо. Но в новия парламент може и да влезе.".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай