ГЕРБ чака вето на Радев за преференциите

В 10 евродържави няма разместване на листите, в 5 това става с висок праг, каза Цветанов

ГЕРБ чака вето на Радев за преференциите | StandartNews.com

Очакваме ветото на президента по промените в Изборния кодекс. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на партията - Цветан Цветанов пред журналисти в Сандански, предаде Радио „Фокус“ – Пирин. Той добави, че след това дебатът по темата ще влезе в пленарна зала.

„Ще оставим досегашното състояние със 7% преференции, за да не може да бъдем укорявани, че нарушаваме или отнемаме права”, каза Цветанов. Той припомни, че има 10 държави в Европейския съюз със затворени пропорционални системи.

„В тях преференции няма. Има 5 държави, в които се прилага преференция, която е с тежестта на един мандат, както предвидихме в приетата норма в българският парламент. Предизвика се едно създаване на напрежение и ние като една отговорна партия, следвайки принципа, че законодателството не трябва да бъде на инат, се съгласихме на промени”, добави Цветанов. Той отбеляза, че когато за първи път през 2007 година БСП са въвели преференцията, то тогава тя е била 15%, тоест никой не е можел да се възползва от пренареждането на тези пропорционални листи.

„В ГЕРБ направихме така, че при 7% да може да бъде възможно пренареждането на партийните листи. Тук мога да кажа, че всеки един има възможността да участва и мажоритарно, когато се издига от Инициативен комитет”, отбеляза Цветанов.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай