Георги Гергов: Нинова е купувала БСП, не аз

Няма да мине номерът й, казва бизнесменът

Георги Гергов: Нинова е купувала БСП, не аз | StandartNews.com

      

  • БСП играе след мача
  • Някой отвън натиска копчето на Корнелия Нинова
  • Поздравяват ме от цялата страна за позицията

Корнелия Нинова поиска оставката на Георги Гергов заради открито писмо, което той написа до партийните другари. Какво толкова съдържа писмото на бизнесмена, че вбеси ръководството? В него той казва, че една лява партия в момент, когато хората губят работата си, трябва да излезе с конкретни предложения, които да бъдат в тяхна помощ - ако ще и да са само 5 на брой, но да са адресирани към това как хората да запазят доходите си и как да успеят да гледат децата си.

В обръщението си Гергов подсети още съпартийците си, че като опозиция БСП трябва да мисли за оцеляването на хората през следващите месеци, а не да търси само политически дивиденти. Лидерът на пловдивските социалисти напомня, че в извънредно положение правилата са за това, за да се спазват, а политиците трябва да се обединяват.

Днес Дарикнъз публикуваха откритото писмо и интервю с Гергов, което препечатваме.        

- Забранена ли е другарската критика в БСП?

- Няма критика, това е позиция. Това е моя позиция по отношение на това какво се случва в този момент. И адекватна ли е БСП в този момент като опозиция и като евентуална алтернатива. И казвам своето мнение на другарите вътре в Националния съвет. Не го оповестявам, но Нинова явно е решила да използва това за личен пиар, да покаже едва ли не, че съм нападнал нея и партията, да се яви като мъченица и затова започва да се занимава с мен.

- Нинова ви призова да си подадете оставката, ако имате достойнство. Ще я подадете ли?

- Съветвам я да не говори за достойнство, защото тя мина през Гуцанов, мина през много хора, употребявайки ги. Кой всъщност остана в ръководството на партията? Къде е Паскалев, къде са много други другари вътре в ръководството на партията? Това е прийом - махни се ти, да блесна аз, но това е неин проблем, който става проблем на партията. Всеки трябва да си дава сам оценка кой къде е и за какво става въпрос. Дал съм оценка на състоянието на държавата. Ясно казвам какво е състоянието на партията. Ако аз съм врагът с партиен билет, добре. Ако тя трябва да е мъченица, добре, но накъде сме тръгнали? И къде повече да слизаме от тези 8-10%, които ни дават сега социолозите? Какво трябва да се случи, за да се прозре и да се види от другарите, че така повече не може?!

- А искате ли да купувате БСП, защото Нинова казва - БСП не се продава?

- БСП тя я е купувала, аз не съм купувал. БСП тя я спазари с мен, с Краси Янков, нали? Тогава ние й се доверихме, защото тя прие нашите условия. Тя прие моето единствено условие БСП да бъде първа политическа сила. Аз не съм търгувал и нямам намерение да търгувам партията на дядо ми, на баща ми, на семейството ми, на рода ми.

- В чий отбор играете - и аз да ви питам? На ГЕРБ ли?

- Георги Гергов винаги е партиен човек. Никога не съм демонстрирал високомерие или самочувствие, че съм повече от другите. Аз знам в коя партия съм. Не съм от вчера в тази партия и се държа партийно и еднакво с всички другари.

- А вие как си обяснявате това нейно поведение - да отблъсква всички хора, които са били плътно до нея? Хора от ръководството, хора, които са я подкрепили при избора? Какво я чака партията, след като лидерът постепенно остава сам?

- Аз винаги съм казвал, че нейното копче се натиска някъде отвън. Не може да е в партията това копче, защото тя не е партиен човек. И е тръгнала на война вътре в партията. Докога ще я рушим тая партия? Трябва най-накрая да се разбере едно - ние трябва да се обединяваме. И за това съм призовал и в интервюто, и в позицията си. В този момент, и политика, и бизнес, и целият народ да се обединим, за да се справим с пандемията. Нещо лошо ли съм казал? Това ли е проблемът, че съм казал, че Борисов се е справил със ситуацията? Ако това е проблемът, нека да питаме къде е другият проблем - какво се случва, че постоянно се наблюдава спад на нашата партия. Ние не сме адекватни в тази обстановка. И не съм искал това да се коментира извън партията. Аз съм си написал позицията преди седмица, а вие я имате днес, за да видите - какво толкова е направил Гергов. Той ли руши партията, или други залагат авторитета на партията?

- Кой натиска копчето на Нинова?

- Този въпрос ще го зададете на нея, но копчето не е вътре в партията. Огледайте се - кой остана около нея.

- А как реагират другарите ви от страната, защото позицията ви е адресирана и до областните съвети на БСП?

- Отвсякъде получавам поздравления и подкрепа. И всеки може да каже същото, което съм казал - че в този момент ние трябва да бъдем адекватни на обстановката. Трябва да бъдем преди всичко за България.

- Адекватно ли беше на фона на даренията, които правят и фирми, и граждани, БСП да дари 10 000 козунака?

- За козунака и трите яйца ли питате? Не знам дали е адекватно, но подобни инициативи има от години. Не знам как го възприемат хората. Нашите хора са в трудно социално положение, но имат своя авторитет и достойнство. За да може да се помогне на хората в този момент, за да излязат от това състояние трябва да се прави политика и да ги има стратегиите.

- Казвате в позицията си, че ГЕРБ са вдигнали високо топката, а БСП какво трябваше да направи и как трябваше да я отиграе след провала на искането за изслушването на премиера?

- Най-напред БСП гласува за това, което се случва в държавата - извънредно положение. След като гласуваме за това извънредно положение, ние трябва самите да бъдем дисциплинирани, а не да казваме, че в държавата няма държавност. Кой руши държавността? Депутатите в парламента и искат събиране на парламента в извънредно положение - ами, по този начин аз ще кажа - дай да съберем Националния съвет, за да видим какво се случва. Хората на спорта ще кажат - не, ние искаме мачовете да си ги играем. Другите ще кажат - не, аз искам да си се разхождам в планината. Трябва да има държавност - това съм казал.

- Вие имате ли впечатлението, че БСП наля вода в мелницата на хора, който твърдят, че няма вирус, че няма нищо, че властта се възползва от извънредното положение?

- Коронавирусът не е шега работа. Вижте как реагираха другите държави, как реагира Русия, как реагира Китай. Когато правителството се нагърби и свърши най-тежката работа по отношение на това, че никой в този момент в Европа не взимаше мерки, правителството взе мерки. БСП играе след мача. Ние правим предложения, когато вече всичко е свършило.Ние сме неадекватни в този момент - каквото искат да ме правят. Ако искат, да ме изключват от партията! Ако искат, да ме наказват! Аз съм избиран в тази партия преди 40 години и си оставам верен на тази партия, нямам намерение никого да предавам. Работя за партията. И боледувам за това, което се случва в нея. Всичката тази буря в чаша вода се прави, за да намери партийния враг с билет и да бие по него, и да се направи на мъченица. Няма да стане, не минава!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай