Ген. Радев проговаря днес

Ген. Радев проговаря днес | StandartNews.com

Бившият командир на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Румен Радев проговаря защо реши да напусне армията днес. Номинираният за кандидат за президент на обединените вляво БСП и АБВ ще сложи с пресконференция край на мълчанието си. В предварително зададената тема на брифинг е посочено и „реалното състояние на българската изтребилна авиация. Това ще е първото изправяне пред медиите на командира, след като получи много номинации от структурите на БСП в страната и бе предложен като кандидат за кандидатпрезидентската надпревара от лидера на левицата Корнелия Нинова. Веднага след това ген. Радев подаде оставка с мотив, че иска да се пенсионира.

Правителството и президентът придвижиха процедурата с издаването на указ за един ден. Решението обаче все още не е обнародвано в „Държавен вестник". Въпреки това министърът на отбраната Николай Ненчев е сложил подписа си под заповедта за освобождаването на 10 август, а на ген. Радев е била връчена на 11-ти, съобщи „Епицентър.бг". От военно министерство са подчертали снощи, че за тях Радев вече не е служител на армията. Това беше и една от пречките той да може да заяви участието си в предстоящите президентски избори.

Междувременно ген. Радев си тръгна вчера официално от армията. Преди окончателно да се раздели с военната служба, ген. Радев е трябвало да предаде повереното му армейско имущество. Като материално-отговорно лице на военно-въздушните сили на Република България генералът е трябвало да приключи и с процедурата по предаването на техниката. Румен Радев е поискал това да стане за един ден, вместо за стандартните три. Така той е сдал на Генералния щаб вчера, навръх Голяма Богородица самолетите, хеликоптерите, базите и останалото имущество, за което е отговарял. Освободил е и кабинета си в Министерство на отбраната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай